Constatarea CNI: deputatul Boris Golovin se află în incompatibilitate de funcții

Mariana Colun
28/04/2016
Boris Golovin Foto: moldnews.md

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au concluzionat  că deputatul Boris Golovin, fost membru al fracțiunii PCRM, se află în incompatibilitate de funcţii, fiind totodată şi director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). Decizia că parlamentarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor a fost luată joi, 28 aprilie, cu unanimitate de voturi. Astfel, Golovin riscă să-şi piardă fotoliul din Legislativ. 

Boris Golovin a ajuns director la CNMUP la sfârşitul anului 2015, fiind selectat în urma unui concurs cu un singur concurent, organizat de Ministerul Sănătății. Centrul dat este singura instituție din țară care preia și gestionează apelurile de urgență medicală. Crearea, în iulie 2015, a noii instituții ca parte a reformării Serviciului de Urgență din Moldova, a fost criticată de experți independenți în politicile de sănătate. Golovin i-a luat locul unui membru al PD, Iurie Crasiuc, care a îndeplinit interimatul acestei funcții de la deschiderea Centrului.

PCRM a cerut anterior Legislativului să retragă mandatul deputatului, deoarece el nu ar fi soluționat situația de incompatibilitate în 30 de zile, așa cum prevede legea. Parlamentul însă a respins cererea comuniștilor. Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Golovin a declarat că deocamdată nu știe dacă va contesta actul de constatare al CNI pentru că încă nu l-a citit.

Golovin se numără printre cei 14 deputați care au părăsit PCRM la sfârșitul anului trecut, anunțând că nu mai vor să facă jocurile formațiunii care i-a adus în Parlament. Transfugii s-au reunit în Platforma social-democratică "Pentru Moldova", iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. Toți 14 au pus umărul la crearea majorității parlamentare, fiind gata să-l voteze pe controversatul om de afaceri la șefia Executivului.

În mai 2010, Centrul Național Anticorupție a deschis pe numele lui Boris Golovin un dosar penal. Funcționarul era suspectat că, pe timpul când deținea funcția de viceministru al Sănătății, a autorizat cumpărarea frauduloasă pentru instituțiile medicale din Moldova a opt instalații de radiodiagnostic digital. Ofițerii Anticorupție au descoperit că aparatele nu corespundeau parametrilor incluși în actele prin care s-a perfectat tranzacția. Astfel, prejudiciul adus bugetului, anunțat atunci de oamenii legii, ar fi fost de 35 de milioane de lei.

Tot în 2010, în februarie, potrivit unei informații a CCCEC (actualul CNA), în acest caz a mai fost deschis un dosar penal, pe numele firmei care a livrat aparatajul, S&T Mold SRL. Cauza a fost pornită „pe faptul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane prin înșelăciune și abuz de încredere la realizarea instalațiilor radiologice cu trei locuri de muncă DuoDiagnostic Digital, prin care bugetul a fost prejudiciat în proporții deosebit de mari”. Un an mai târziu, la 24 februarie 2011, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că factorii de decizie ai firmei nu au comis nimic ce ar întruni elemente de infracțiune și au dispus încetarea urmăririi penale.

La fel, cauza deschisă împotriva factorilor de decizie de la Ministerul Sănătății nu s-a soldat cu rezultate. Inițial a fost scos de sub acuzare Boris Golovin. Ulterior, potrivit unei note informative a Centrului Național Anticorupție, la 30 noiembrie 2011, printr-o ordonanță a procurorului, a fost dispusă “suspendarea termenului de urmărire penală pe caz, din motivul neidentificării persoanei care poate fi pusă sub învinuire”. Experți în Drept susțin că astfel de motive pentru suspendarea urmăririi penale pot fi invocate doar dacă persoana bănuită de comiterea infracțiunii a decedat. 

Actualmente deputatul este şi profesor la Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Totodată, conduce Asociația Diabeticilor „Prodiab”. Pe timpul când deținea funcția de consilier municipal, Boris Golovin a fost criticat dur și acuzat că ar orchestra din umbră reforma spitalicească în muncipiul Chișinău și că ar avea interese personale la comasarea unor spitale din Chișinău. Fracțiunea sa a votat de mai multe ori decizii în conflict de interese, prin care Asociația diabeticilor a obținut în locațiune un imobil din strada Vlaicu Pârcălab, 55 (fostul sediul al postului de radio Antena C), dar și încăperi din str. Vasile Alecsandri 103 lit. A (subsol, etajul 1). 

De asemenea, Boris Golovin a favorizat crearea Centrului Municipal de Diabetologie în baza spitalului extins „Sf. Arhanghel Mihail”. Fracțiunea pe care o conducea Boris Golovin a făcut de mai multe ori alianță cu fracțiunea PL atunci când s-au luat decizii suspectate de tranzacționism, cum ar fi alocarea imobilului din strada N. Iorga, 15, pentru sediul PL, dar și pentru ca Partidul Comuniștilor să privatizeze lotul aferent sediului central din strada N. Iorga, 11. Consilierii din PLDM susțineau atunci că prin deciziile respective s-a comis un atac raider asupra proprietății municipale. CNA și Procuratura Anticorupție au anunțat că au pornit anchete penale, dar până în prezent nu se cunoaște cum au evoluat. 

Mariana Colun
28/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii