Decizia PDM: Guvernul Filip demisionează

Mariana Colun
14/06/2019
Foto: captură privesc.eu

Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM, a anunțat într-un briefing de presă că Partidul Democrat a decis să se retragă de la guvernare. Membrii Guvernului Filip vor demisiona pe parcursul zilei de vineri, 14 iunie. Decizia vine după convocarea Consiliului Național Politic.

Vicepreședintele PDM a numit majoritatea parlamentară „fragilă și temporară” și a subliniat că „PDM intră într-o nouă etapă”, că va activa în continuare și va lupta împotriva celor care vor „federalizarea R. Moldova” și încearcă „să o vândă pe bucăți”.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a aceepta dialogul pentru identificarea soluțiilor crizei politice consituționale si instituționale. PDM a fost pregătit în aceste discuții sa ofere soluții juridice pentru ca partidele care au constituit alianța politică să poată prelua în mod legal conducerea Guvernului. Avem soluții juridice pentru aceasta și pentru ca binomul PSRM-ACUM să poată prelua guvernarea legal. În aceste condiții, având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp, pentru a debloca criza în care se află țara, PDM a decis retragerea de la guvernare”, a declarat Vladimir Cebotari.

El a adăugat că decizia democraților are efect politic, însă nu va soluționa blocajul juridic și instituțional în care se află țara noastră. „În aceste condiții, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM. Am fi dorit să luăm decizii pentru care guvernarea să poată fi preluată legal, însă din cauza refuzului la dialog nu s-au putut găsi aceste compromisuri, pentru a soluționa întreaga criză în care ne-am pomenit”, a precizat vicepreședintele PDM.

El a mai subliniat că, atâta timp cât deciziile Curții Constituționale sunt în vigoare, Guvernul Sandu va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal să execute deciziile actualului Guvern, ci se vor afla într-o situație de risc juridic, iar unica soluție în această situație ar fi alegerile parlamentare anticipate.

Sursa video: privesc.eu

Decizia PDM a fost luată după întrevederea de vineri cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan. În urma acestei întâlniri, democrații au fost de acord să deblocheze instituțiile statului, blocate de șase zile de simpatizanții Partidului Democrat. În plus, deputații democrați au anunțat că se vor întoarce în Parlament și își vor relua activitatea.

Criza politică din Republica Moldova a fost provocată de refuzul liderului Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, să cedeze puterea după ce PSRM și blocul politic ACUM au încheiat la 8 iunie un acord de colaborare și au format organele de lucru ale Parlamentului. După încheirea acestui acord, la 8 iunie, cele două formațiuni au învestit Guvernul condus de Maia Sandu.

Mariana Colun
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii