Decizie CC: Alegerile parlamentare și cele prezidențiale nu pot fi organizate în aceeași zi

Julieta Savițchi
07/07/2020

Alegerile parlamentare nu pot fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de către membrii Curții Constituționale (CC).

Președinta CC, Domnica Manole, a precizat în cadrul unui briefing că desfășurarea a două scrutine în aceeași perioadă contravine Constituției. „În sensul articolelor 61, 78, 85 și 90 din Constituție, desfășurarea alegerilor paralamentare și prezidențiale oridinare sau anticipate în această perioadă este interzisă”, a explicat Manole.

CC a constatat că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat ale șefului statului, chiar dacă acesta demisionează. „În sensul articolului 85 din Constituție, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului predeședintelui Republica Moldova este interzisă în orice circumstanțe. În sensul articolelor 85 și 90 din Constituție, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, în cazul în care în această perioadă președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului este interzisă”, se arată în decizia instanței constituționale.

Sesizările au fost depuse de către deputații Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco.

După scandalul cu deputatul socialist Ștefan Gațcan, mai mulți fruntași socialiști s-au pronunțat pentru dizolvarea Parlamentului și aleri palamentare anticipate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. O poziție similară a fost expusă și de președintele Igor Dodon.

Julieta Savițchi
07/07/2020

Comentarii