Decizie CC: Deputaţii vor putea fi urmăriți penal pentru corupție fără acordul Parlamentului

Julieta Saviţchi
26/10/2021

Curtea Constituțională (CC) a avizat, marţi, pozitiv proiectul de lege privind modificarea articolului 70 din Legea Fundamentală. Astfel, aleşii poporului vor putea fi cercetaţi penal, supuşi percheziţiilor, reţinuţi sau arestaţi în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor, fără acordul Parlamentului privind ridicarea imunităţii.

„Proiectul de lege constituțională pentru completarea art.70 din Constituție corespunde limitelor temporale și materiale de revizuire a Constituției, așa cum acestea sunt stabilite de articolele 63, alineat 3 și 142 din Legea fundamentală și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului. Proiectul de lege constituțională pentru completarea art.70 din Constituție poate fi adoptat de Parlament după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, a anunţat decizia preşedinta CC, Domnica Manole.

Sesizarea respectivă a fost depusă pe 2 septembrie 2021 şi a fost semnată de 63 de deputaţi din majoritatea parlamentară.

După anunţarea deciziei CC, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacţie, precizând că este vorba de o promisiune făcută de Partidul Acţiune şi Solidaritate în perioada electorală. „Curtea Constituțională a avizat astăzi pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care se referă la anularea imunității deputaților în cazul săvârșirii infracțiunilor de corupție. Asta înseamnă că proiectul legii poate fi înregistrat în Parlament și peste 6 luni poate fi votat de legiuitor.Promovarea unui astfel de proiect este o promisiune dată cetățenilor în campania electorală din iulie 2021, astfel încât vom face tot posibilul ca ea să devină realitate. Toți sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de ea”, a scris Litvinenco pe pagona sa de Facebook.

Julieta Saviţchi
26/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii