Alegerile prezidențiale din România vor avea loc pe 4 și 18 mai 2025. Decizia a fost luată joi, de noua coaliție de guvernare de la București, formată din patru partide politice - Partidul Social-Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Grupul Minorităților. Decizia urmează să fie confirmată, printr-o ordonanță de urgență, adoptată de Guvern. Noul scrutin prezidențial urmează să se desfășoare din nou, după ce, la 6 decembrie, anul trecut, Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al scrutinului prezidențial, după ce s-au constatat interferențe, inclusiv din Rusia, în procesul electoral, care ar fi fost viciat pe toată durata desfășurării lui.
În prima şedinţă a Coaliţiei din acest an, formaţiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai, a anunţat Partideul Național Liberal într-un comunicat oficial, după şedinţa de la Palatul Victoria. „Decizia ţine cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile parţiale locale din anumite judeţe. Săptămâna viitoare Guvernul de la București va adopta Ordonanţa de Urgenţă şi Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor Coaliţiei.
Conforma legislației din România, Guvernul stabilește data alegerilor, cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votului, la propunerea Ministerului Administrației și Intermnelor și a Autorității Electorale Permanente.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a desfășurat la 24 noiembrie 2024. Pe primele două locuri s-au clasat Călin Georgescu, candidat independent, aproape necunoscut opiniei publice, și Elena Lasconi, reprezentanta Uniunii Salvați România (USR). Ulterior au ieșit la iveală manipulări uriașe admise de Călin Georgescu pe rețelele de socializare și scheme de fraudare a procesului electorale, ceea ce a condus la anularea primului tur al scrutinului și declanșarea unui nou scrutin electoral.
Cetățenii Republicii Moldova, care dețin și cetățenia României, pot participa la vot cu drepturi depline atât la secțiile de votare din Republica Molsdova, cât și la cele din România sau din străinătate.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii