Decizie irevocabilă a CSJ: Condamnatul pentru corupție în România și fugar la Chișinău, Cristian Rizea, nu poate participa la alegerile de duminică

Mădălin Necșuțu
09/07/2021

Fostul deputat român al PSD, actualmente fugar la Chișinău și condamnat în România, Cristian Rizea, a fost respins din nou de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ), după ce a cerut să poată fi inclus în listele Partidul NOI pentru a putea participa în cursa electorală de pe 11 iulie.

„Examinând temeiurile invocate în recursul depus de către Partidul Politic NOI reprezentat de președintele partidului Vladimir Dachi și de către Mihai Cristian, în raport cu materialele cauzei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție îl consideră inadmisibil,”

Rizea depuse un recurs care însă a fost respins de magistrații Curții Supreme de Justiție, iar decizia este irevocabilă.

Cristian Rizea s-a făcut remarcat în această campanie prin aparițiile sale TV, acolo unde a vorbit de necesitatea apropierii Republicii Moldova de Rusia și că lideru Partidului NOI, Vladimir Dachi, îl va înlocui pe Dodon ca lider în relația cu Moscova.

Fostul pesedist a fost înscris totuși de Partidul NOI ca om de legătură la CEC pentru a avea drept de reprezentare și astfel de a apărea în dezbaterile televizate, colportând multe din mesajele Moscovei. Aceeași tactică a fost folosită și de către Veaceslav Platon care s-a înregistrat ca om de legătura la CEC din partea candidatului independent Veaceslav Valico pentru putea apărarea pe televizor.

Rizea a scris la Chișinău o carte în care atacă liderii PSD pentru corupție. Cu toate acestea, ținta principală este fostul lider al PSD, Mircea Geoană, în prezent unul dintre adjucții secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Penal în România

În prezent, Rizea se află în proces de suspendare a cetățeniei moldovenești, obținute în timpul mandatului prezidențial al lui Igor Dodon.

Rizea a fost trimis în judecată în Republica Moldova la finele lunii martie de către procurorii anticorupție din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova pentru fals în declarații în momentul cererii pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova înaintată în 2017.

Fostul deputat PSD se declară nevinovat și susține că dosarele din Republica Moldova sunt făcute la comanda liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon și a oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc.

Pe numele lui Rizea, procurorii moldoveni au deschis un dosar în decembrie 2020, atunci când l-au acuzat oficial de fals în declarații în procesul de obținere a cetățeniei moldovenești. Anchetatorii de peste Prut spun că Rizea ar fi ascuns faptul că este urmărit penal în România, chestiune care îl excludea automat de la dreptul de primi cetățenia moldoveanească.

În Republica Moldova, Rizea și-a pierdut cetățenia moldovenească încă din 2 noiembrie 2020, atunci când fostul președinte Igor Dodon a semnat decretul prezidențial în acest sens. Imediat după decizia lui Dodon, Ministerul Justiției din România a trimis, pe 4 noiembrie 2020, Republicii Moldova o cerere de extrădare pe numele lui Rizea.

Rizea a primit cetățenia moldovenească pe 28 decembrie 2017, în condițiile în care a primit o sentință pe 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, definitivă de pușcărie prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Rizea are de executat în România o pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare.

Mădălin Necșuțu
09/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii