Decizie irevocabilă în dosarul Stadionului Republican: statul, obligat să scoată din hazna 14 milioane de lei

Victoria Dodon
24/03/2016
Foto: CIJM

Compania de construcţii Basconslux SRL va primi cele peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican în anul 2007. Autorităţile au fost obligate să transfere banii în contul agentului economic după ce magistraţii CSJ au emis o încheiere definitivă în acest sens la 23 martie 2016.

Potrivit deciziei care nu mai poate fi contestată, judecătorii CSJ au respins cererile depuse de Ministerul Finanţelor şi SA Stadionul Republican, recunoscând valabil contractul în baza căruia s-au efectuat lucrările de demolare şi oferind firmei Basconslux dreptul de a încasa suma. Astfel, magistraţii pun punct în procesul de judecată dintre firma Basconslux SRL şi autorităţile Republicii Moldova.

Cererea de revizuire, depusă de Ministerul Finanţelor în noiembrie 2015, se referea la o hotărârea din aprilie prin care Curtea Supremă de Justiţie obliga instituţia să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a arenei sportive din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007. Asta chiar dacă, potrivit repezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel.

Aceasta este cea de-a doua cerere de revizuire depusă de Ministerul Finanţelor, după ce prima a fost la fel respinsă ca fiind neîntemeiată. Totodată, reprezentanţii instituţiei au depus şi o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicită tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”. Şi aceasta a fost respinsă, fapt contestat de Ministerul Finanțelor. Subiectul urma să fie dezbătut în cadrul şedinţei din 12 februarie a completului de admisiblitate din cadrul Colegiului Disciplinar. Potrivit specialistului principal de pe lângă Completele de admisibitate, Octavian Leşco, la acea şedinţă s-a hotărât casarea deciziei Inspecţiei judiciare de a respinge sesizarea ministerului, iar contestaţia celor de la Finanţe a fost remisă Colegiului Disciplinar. Şedinţa la care urma să fie examinată sesizarea a fost amânată.

Între timp, Basconslux SRL a depus o sesizare la Inspecţia judiciară pe numele membrei CSM Tatiana Răducanu. Reprezentanţii firmei sunt nemulțumiți că, în timpul discuţiilor privind realegerea lui Mihai Poalelungi la funcţia de preşedinte al instanței, Tatiana Răducanu a criticat hotărârea CSJ.

Victoria Dodon
24/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii