Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a semnat, alături de mai multe organizații de media, o Declarație formulată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), de susținere a colegilor redacției Zona de Securitate.
Semnatarii Declarației condamnă presiunile și actele de intimidare exercitate de primarul localității Varnița, Alexandr Nichitenco, în legătură cu desfășurarea unei campanii publice de informare privind situația energetică din regiunea transnistreană.
„La 13 mai, redacția a instalat un banner informativ pe un panou aflat în gestiunea unui agent economic local, în cadrul campaniei media #UEpeNistru. Afișarea mesajului („Când nu plătești pentru gaz cu bani – plătești cu viitorul”) reprezenta o formă de exercitare a libertății de exprimare, un drept garantat de Constituția Republicii Moldova. Conform redacției, primarul s. Varnița a făcut presiuni directe asupra jurnaliștilor și asupra agentului economic care gestionează spațiul publicitar, inclusiv prin apeluri telefonice amenințătoare și impunerea unui ultimatum privind dezinstalarea bannerului. Alexandr Nichitenco ar fi invocat „intervenții” din partea autoproclamatelor autorități de la Tiraspol și a recurs la intimidări, inclusiv amenințând cu restricționarea accesului jurnaliștilor de la Zona de Securitate în localitatea Varnița. Bannerul a fost înlăturat în seara aceleiași zile, în pofida încercărilor jurnaliștilor de a identifica o soluție pașnică și legală”, se arată în Declarație.
ONG-urile semnatare califică aceste acțiuni drept un atac grav la adresa libertății de exprimare și o tentativă sfidătoare de obstrucționare a activității jurnalistice. Asemenea practici sunt inadmisibile într-un stat de drept și constituie o abatere flagrantă de la principiile democrației și pluralismului de opinii.
„Atragem atenția asupra faptului că jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului nu au acces liber în regiunea transnistreană, iar acțiunile de informare desfășurate în localități aflate sub jurisdicția constituțională a Republicii Moldova, cum este Varnița, reprezintă una dintre puținele modalități prin care publicul din stânga Nistrului poate fi informat corect și echilibrat. Ne exprimăm sprijinul față de jurnaliștii redacției Zona de Securitate și față de eforturile acestora de a reflecta realitățile din regiunea transnistreană. Solicităm autorităților constituționale ale Republicii Moldova să ia act de aceste derapaje condamnabile și să intervină urgent pentru remedierea și prevenirea unor astfel de episoade de intimidare și cenzură”, solicită semnatarii.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii