Declaraţie: MAI şi Procuratura Rezina au reacţionat formal în cazul sechestrării tirajului ziarului „Cuvântul”

Anticoruptie.md
23/07/2018
CIJM

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media, între care și Centrul de Investigații Jurnalistice, protestează împotriva caracterului formal al investigațiilor Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii raionului Rezina în cazul reținerii și sechestrării vădit ilegale a tirajului săptămânalului regional independent „Cuvântul” și a învinuirilor absurde care îi sunt aduse unui angajat al tipografiei din Rezina în aces caz.

Reamintim că la 10 mai 2018, angajaţii Inspectoratului de poliţie Rezina l-au reținut și l-au escortat la sediul Inspectoratului de poliție pe angajatul Tipografia Rezina SRL, Ion Panfilii, care transporta cu mașina sa tirajul ziarului „Cuvântul” la Centrul de poştă din oraș, deoarece mașina redacției s-a defectat. După 3,5 ore de la reţinere, inspectorul Vadim Garpatîi a întocmit un proces-vebral prin care Ion Panfilii a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute la articolul 265 al Codului Contravențional „Achiziționarea, păstrarea, transportul și comercializarea ilegală a valorilor materiale”. Organizaţiile neguvernamentale de media au cerut ministrului Afacerilor Interne să iniţieze o anchetă de serviciu în aces caz, același lucru l-a cerut și prim-ministrul Pavel Filip.

În pofida încălcărilor procesuale evidente și a depășirii atribuțiilor de serviciu, admise de către angajaţii Inspectoratului de poliţie Rezina, care nu aveau dreptul legal să rețină șoferul, deoarece acesta nu a trezit nicio suspiciune că ar fi comis o infracțiune, așa cum specifică legislația în vigoare; la fel, el nu a încasat nicio taxă pentru serviciile de transport acordate redacției, Direcția inspectare efectiv a Inspectoratului General al Poliției şi Procuratura raionului Rezina, care au investigat cirmustanțele cazului, nu au depistat în acţiunile poliţiştilor abateri de la prevederile legale. Astfel, angajaţii poliţiei nu au fost sancţionaţi, iar contestaţia de anulare a procesului-verbal urmează să fie examinată de instanţa de judecată în septembrie 2018.

Organizaţiile semnatare consideră că subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne și Procuratura raionului Rezina au acţionat superficial şi nu au urmărit elucidarea şi calificarea juridică a circumstanţelor, ci muşamalizarea acestui caz de rezonanţă publică. Luând în consideraţie faptul că redacția săptămânalului ”Cuvântul” a publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului Rezina, considerăm că acest incident indică asupra unei înscenări cu implicarea angajaţilor Inspectoratului de poliție Rezina în scopul intimidării jurnaliştilor săptămânalului „Cuvântul”.

Cerem Procurorului General Eduard Harunjen să iniţieze un control privind legalitatea acţiunilor Ministerului Afacerilor Interne și ale Procuraturii raionului Rezina în acest caz şi să anunţe public rezultatele controlului. Cerem ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să dispună investigarea suplimentară a circumstanţelor, anularea procesului-verbal întocmit cetăţeanului Ion Panfilii şi sancţionarea poliţiştilor care şi-au depăşit atribuţiile de serviciu.

Solicităm Delegaţiei UE şi Ambasadei SUA, altor parteneri de dezvoltare, să monitorizeze acest caz care vizează libertatea de exprimare şi libertatea mass-mediei din R. Moldova.

  • Asociaţia Presei Independente
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Asociația Presei Electronice
  • Centrul ”Acces-Info”
  • Centrul de Investigații Jurnalistice
  • Asociația Telejurnaliștilor Independenți
  • Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială
  • Comitetul pentru Libertatea Presei 
Anticoruptie.md
23/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii