Declarație // ONG-urile de media și redacțiile protestează împotriva restricțiilor abuzive privind accesul la ședințele de judecată impuse de CSM

Anticoruptie.md
25/10/2016
Membrii CSM, în ședință. Foto: csm.md

Mai multe organizații neguvernamentale de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, și instituții de presă protestează împotriva restricțiilor impuse de Consiliul Superior al Magistraturii privind accesul jurnaliștilor la ședințele de judecată. Experții le consideră „abuzive, absurde și ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene”.

„Calificăm adoptarea de către CSM a Regulamentului privind accesul în sediile instanțelor judecătorești, fără consultări publice largi cu participarea organizațiilor și a instituțiilor de presă, drept un abuz din partea CSM, prin care jurnaliștilor și redacțiilor mass-media li se vor impune restricții suplimentare de acces la ședințele de judecată. Unele prevederi ale acestui Regulament, cum ar fi obligarea jurnaliștilor să depună o cerere scrisă de acces în sala de judecată, cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată, sau cea a prezentării, în afara legitimației, a buletinului de identitate, însoţit de o copie, sunt în egală măsură absurde și ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene”, se arată în declarație.

Experții media susțin că, prin copiile buletinelor de identitate, vor fi colectate numele jurnaliștilor incomozi cărora, ulterior, le va fi interzis accesul în sediile instanțelor judecătorești, invocând drept motiv lipsa spațiului în săli. „În ultimul an, accesul jurnaliștilor și a echipelor de filmare au fost deseori restricționate în instanțe, la procese publice, în special la dosare de rezonanță, cum ar fi cele cu Filat sau Șor. În ultimul timp, bodyguarzii lui Șor sunt cei care permit sau nu presei să intre în instanță, la ședințele cu Șor. Există multe dificultăți privind accesul reporterilor la informația de natură judiciară, iar CSM în loc să discute cu media despre soluționarea problemelor existente, a emis un regulament care va complica și mai mult accesul”, potrivit aceleiași declarații.

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat documentul la sfârşitul lunii septembrie, fiind publicat în Monitorul Oficial la 21 octombrie. Regulamentul prevede că accesul mass-media în şedinţele de judecată este permis de preşedintele şedinţei şi doar în sălile de şedinţă. Potrivit documentului, ţinându-se cont de spaţiul disponibil, reprezentanţii mass-media urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată.  Totodată, accesul va fi condiţionat de prezentarea buletinului de identitate, însoţit de o copie care va fi anexată la dosar şi asta pentru a nu se admite participarea ulterioară a persoanelor în calitate de martori. Un alt punct din regulament arată că mass-media acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului are acces în sediul instanţelor, accesul urmând să fie aprobat de preşedintele instanţei la cererea scrisă depusă cu cel puţin 24 de ore înaintea vizitei. Jurnaliştii vor trebui să indice scopul şi să anexeze actul de acreditare. 

Anticoruptie.md
25/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii