Declarație // Societatea civilă, îngrijorată de un decret semnat de Igor Dodon: „E un alt semnal grav de atac asupra independenței sistemului judecătoresc”

Anticoruptie.md
01/08/2017
Domnica Manole Foto: Ziarul Național

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, își exprimă îngrijorarea față de graba cu care președintele Igor Dodon a emis decretul de eliberare din funcție a judecătoarei Curții de Apel Chișinău Domnica Manole. Într-o declarație comună semnată de 19 ONG-uri se precizează că, ținând cont de faptul că magistrata a contestat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de eliberare din funcție la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), era logic ca președintele să aștepte mai întâi decizia instanței de judecată.

„Emiterea prematură a decretului de eliberare din funcție a judecătoarei Manole confirmă presiunea improprie pe care șeful statului o exercită asupra sistemului judecătoresc. Asistăm la un alt semnal grav de atac asupra independenței puterii judecătorești în Republica Moldova”, se arată în declarația societății civile.

Pe de altă parte, reprezentanţii organizaţiilor semnatare susţin că decizia şefului statului este şi un mesaj de intimidare a angajaţilor sistemului judecătoresc. „De la investirea în funcție, președintele Dodon s-a folosit frecvent de dreptul de a refuza prima dată propunerea CSM. Graba cu care s-a emis decretul de această dată indică cel puțin spre o ignorare a recursului judiciar de protecție a drepturilor judecătoarei și transmite un mesaj de intimidare a judiciarului”, observă reprezentanții societății civile.

Aceștia amintesc că, la  27 iunie 2017, în cadrul unui club de presă organizat la Holercani, președintele țării, Igor Dodon, comentând cauza judiciară privind contestarea decretului de retragere a cetățeniei Republicii Moldova lui Trăian Băsescu, aflată pe rol la Judecătoriei Chișinău, a făcut mai multe declarații care pot fi interpretate drept amenințări în adresa puterii judecătorești. Totodată, acestea denotă influența președintelui cel puțin asupra unor judecători. 

Igor Dodon a declarat că „deocamdată noi ținem apărarea în instanțele de judecată”, reușind să „blocheze” cauza în sistemul judiciar. Președintele a dat explicații cum este blocată cauza Băsescu în instanțele judecătorești, menționând că „foarte mulți dintre judecători înțeleg foarte bine că numirea unui sau altui judecător este prerogativa președintelui”. El a mai menționat, pe un ton batjocoritor, că „noi nu-i [pe judecători] presăm, dar ei înțeleg că trebuie să încerce să respecte legea… încă nu toți înțeleg, dar puțin câte puțin vor înțelege”. 

„Asemenea declarații sunt inadmisibile într-un stat democratic. Președintele practic a indicat judecătorilor cum să decidă o anumită cauză și le-a amintit că președintele îi numește, astfel transmițând o amenințare clară că, dacă judecătorii își vor permite să ia alte decizii decât pe placul acestuia, aceștia riscă refuzuri de numire, reconfirmare sau promovare. Cu regret, nici CSM și nici Asociația Judecătorilor din Republica Moldova nu au reacționat în niciun fel”, se constată în declarație.

Semnatarii acesteia fac un apel către toate autoritățile naționale să respecte independența sistemului judiciar, care este un pilon al unui stat de drept și democratic și către organizațiile internaționale, în special Consiliul Europei, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite, de a monitoriza starea Justiției și de a interveni prin mijloacele proprii fiecărei organizații pentru a opri deteriorarea stării acestui domeniu în Republica Moldova.

Anticoruptie.md
01/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii