Declarațiile de avere în format electronic, de la 1 ianuarie. Cum va funcționa sistemul e-Integritate

Anticoruptie.md
28/12/2017
Captură: privesc.eu

Demnitarii și funcționarii publici vor fi obligați, începând cu 1 ianuarie, să completeze declarațiile de avere și interese personale în format online, folosind o platformă web și o semnătură electronică. Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate afirmă că sistemul e-Integritate va spori transparența, va reduce costurile și va permite ANI să identifice mai ușor eventualele abateri de la lege. 

Sistemul e-Integritate cuprinde mai multe module, cel mai important fiind cel de depunere online a declarațiilor de avere. „Acest fapt va optimiza procedurile, va micșora costurile, va scoate din uz completarea pe hârtie. Un alt modul este Registrul electronic al subiecților declarării, care ne va permite cu exactitate să cunoaștem, spre exemplu, care este numărul subiecților declarării la o anumită dată, câți funcționari publici sunt, câți demnitari, câți conducători sau adjuncți în instituții publice etc., fiind posibilă generarea unor statistici. Un alt modul este cel de înregistrare a sesizărilor și repartizarea aleatorie a acestora pentru a fi examinate de inspectorii de integritate care vor activa în ANI, ceea ce va exclude factorul uman la repartizarea sesizărilor”, a detaliat Lilian Chișca, ales recent vicepreședinte al Autorității.

Prin acest sistem vor putea fi verificate automat datele indicate în declarații prin compararea lor cu datele din alte registre de stat, printre care Registrul populației, cel al automobilelor, al persoanelor juridice, Registrul fiscal, Registrul bunurilor imobile. Astfel, spun funcționarii, vor fi identificate rapid greșelile ce vor permite inițierea unor proceduri de control în cazul constatării abaterilor de la lege. Angajaţii ANI promit că declarațiile vor fi publice imediat după semnarea electronică a documentelor, datele personale fiind hașurate automat de sistem. Documentele vor fi disponibile în varianta originală pentru inspectorii de integritate.

Lilian Chișca a adăugat că cei circa 65.000 de subiecți ai declarăii vor primi semnături electronice gratuit, în baza cererii depuse la instituția la care lucrează. 6.000 de semnături au fost deja eliberate, iar alte 15.000 de semnături vor fi oferite până la sfrârșitul anului. „Credem că sistemul va avea doar avantaje și beneficii, atât pentru subiecții declarării, cât și pentru instituții precum Autoritatea Națională de Integritate”, a concluzionat funcționarul. 

Sistemul e-Integritate a fost elaborat în cadrul proiectului e-Tranformarea Guvernării, implementat de Centrul de Guvernare Electronică cu suportul Băncii Mondiale între 2011-2016. Costul sistemului e-Integritate este de circa 100.000 de dolari.

„Este complex, beneficiază de toate ingredientele platformelor de e-Guvernare. Mă refer la acele platforme reutilizabile de autentificare și identificare a sistemelor informaționale, platforma de semnătură electronică a formularelor electronice, platforma de schimb de date și altele. Am ținut cont să fie cât mai ușor utilizabil de către declaranți. Credem că am optimizat foarte multe dintre procesele administrative, inclusiv de colectare, transmitere logistică, înregistrare, toate aceste lucruri se vor face automatizat”, a comentat Eugen Ursu de la Centrul de Guvernare Electronică. 

Anticoruptie.md
28/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii