Decret prezidențial: Legile din domeniul Justiției vor fi promulgate după avizarea unui Consiliu de experți

Julieta Savițchi
30/10/2019

Președintele moldovean, Igor Dodon a semnat, miercuri, un decret prin care a fost constituit un Consiliu de experți ce se va expune asupra legilor din domeniul Justiției, înainte de promulgare.

„Sarcina de bază a Consiliului va consta în expertizarea inițiativelor legislative cu privire la reformarea sistemului justiției, precum și a legilor din acest domeniu care vor parveni la promulgare”, a precizat Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook. Șeful statului a mai scris că a luat această decizie, „în vederea sprijinirii dezideratului de avea o reformă cu adevărat eficientă a justiției” și că din Consiliu fac parte „experți notorii în domeniu, de talie națională și internațională, neafiliați politic, care vor activa independent pe lângă Președintele Republicii Moldova”.

Potrivit decretului semnat de Dodon, în Consiliu au fost incluși fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, ex-secretarul de stat al Justiției, Nicolae Eșanu, fostul vicepreședinte al Platformei DA, Stanislav Pavlovschi, expertul strain, Manke Carsten, ex-avocatul parlamentar, Anatolie Eșanu, judecători, procurori și avocați cunoscuți.

„În condițiile în care nivelul de credibilitate al cetățenilor în justiție și în organele de drept a scăzut dramatic, când dreptatea poate fi obținută în instanțe, deseori, prin elemente de corupție, este necesar de acționat cu determinare pentru a curăța întregul sistem judecătoresc. Toți cei care știrbesc imaginea justiției și pe cea a organului de autoadministrare judecătorească, contribuind la înrobirea acesteia sau cei care au asistat pasiv la ilegalitățile comise, trebuie să plece din sistem, în acest sens fiind folosite toate instrumentele prevăzute de legislație”, a comentat șeful statului decizia luată.

Julieta Savițchi
30/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii