Decretul președintei Maia Sandu privind înaintarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, declarat neconstituțional. Ce urmează

Mariana Colun
23/02/2021

Curtea Constituțională a declarat marți neconstituțional decretul președintei Maia Sandu din 11 februarie, prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier. Magistrații Înaltei Curți au decis că fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări pentru înaintarea unui candidat la șefia Guvernului.

Sesizarea depusă de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski a fost admisă doar parțial și declarată inadmisibilă în partea care se referă la solicitarea de a aprecia dacă prin refuzul desemnării doamnei Mariana Durleșteanu în calitate de candidat propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de prim-ministru, președintele Republicii Moldova a săvârșit o faptă gravă în sensul articolulului 89, alineat 1 din Constituție, care se referă la suspendarea șefului statului.

Amintim că președinta Maia Sandu a decis să o înainteze repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru, la 11 februarie, imediat după ce învestirea unui nou guvern în Republica Moldova, în frunte cu ea, nu a fost susţinută în Parlament. Niciun deputat nu a votat pentru Programul și echipa Nataliei Gavrilița.

PSRM a înaintat în aceeași zi propriul candidat la funcția de premier. Este vorba despre Mariana Durleșteanu, fostă ambasadoare a Republicii Moldova la Londra (2004–2008) și fostă ministră a Finanțelor în Gurvernul Grenceanîi (2008–2009). Ulterior, socialiștii au transmis la Președinție o scrisoare în care PSRM anunță că a fost constituită o nouă majoritate parlamentară formată din 54 de deputați din fracțiunea PSRM, grupul Pentru Moldova și trei deputați neafiliați, care o susține pe Mariana Durleșteanu pentru fotoliul de șefă a Cabinetului de Miniștri. „În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că și-ar fi exprimat voința în mod liber. Aici vorbesc despre persoane care au fost supuse actului răpirii, care au fost ținute ostatice. De asemenea, persoane care au fost implicate în furtul miliardului și deputați care au schimbat mai multe partide, iar în unele cazuri de traseism există suspiciuni de acte de corupție”, a spus Maia Sandu.

În aceeași zi, și Platforma Demnitate și Adevăr și-a anunțat disponibilitatea creării unui guvern minoritar anti-criză până la organizarea alegerilor anticipate, pentru a evita un blocaj politic de durată. Formațiunea l-a propus pe liderul său Andrei Năstase la funcția de prim-ministru. Propunerea a fost înaintată președintei Maia Sandu, care însă nu a luat-o în considerare.

După ce președinta Maia Sandu a refuzat să ia în considerare nominalizarea Marianei Durleșteanu din partea majorității PSRM, Partidul Șor și grupului „Pentru Moldova” împreună cu câteva deputați neafiliați sau independenți, Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc și Alexandru Oleinic, deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski au sesizat Curtea Constituțională cu privire la controlul constituționalității Decretului președintei Maia Sandu.

Mariana Colun
23/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii