Demisia „la pachet cu asistenta”. Ala Nemerenco cere sancțiuni dure pentru responsabilii Spitalului Raional Căușeni​

Ilie Gulca
17/09/2021

Ministra Sănătății și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, recomandă Spitalului Raional Căușeni să demină angajații implicați în colectare de bani de la pacienți. În cazul în care administrația acestei instituții medicale este implicată, oficiala îi solicită să aibă curajul să-și dea demisia „la pachet cu asistenta”.

„Este inadmisibil ca așa ceva să se întâmple într-o instituție medicală și nu este deloc o soluție potrivită ca spitalul să se limiteze doar la o mustrare. Aș recomanda spitalului să demită cu îndrăzneală așa cadre medicale, iar dacă e cumva și administrația implicată în această colectare deschisă de fonduri, să aibă curajul să-și dea demisia și superiorii la pachet cu asistenta”, a scris ministra pe pagina ei de Facebook.

Ala Nemerenco a precizat că Ministerul Sănătății nu poate aplica nicio măsură de pedeapsă din cauza că fondator al spitalului este Consiliul Raional Căușeni. După spusele ei, ministerul de resort poate doar să să trimită materialul video la Centrul Național Anticorupție ca să intervină.

„Aș ruga respectuos atât colegii, cât și pacienții să nu tolereze sub nicio formă plățile pentru servicii, consumabile, medicamente, de mulțumire și condiționare”.

Portalul breakingnews.md a publicat, pe 10 septembrie, mai multe înregistrări video în care apare o asistentă medicală ce adună bani de la pacienți. Jurnaliștii susțin că au primit imaginile de la un pacient.

Lucrătorul medical ar fi cerut câte 50 de lei de la fiecare pacient internat, iar atunci când i s-a reproșat că seringile ar trebui să fie asigurate din contul poliței de asigurare, femeia i-a recomandat pacientului să discute cu medicul-șef al instituției.

Ilie Gulca
17/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii