Demisie la CSM // Alexandru Gheorghieș a renunțat la mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii

Mariana Colun
16/10/2018
Alexandru Gheorghieș. Foto: Ziarul de Gardă

La un an de la numirea sa în funcție, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alexandru Gheorghieș, și-a depus mandatul. Anunțul a fost făcut în ședința CSM de marți, 16 octombrie. Fotoliul lui Gheorghieș va fi ocupat de membrul supleant Anatolie Pahopol, judecător la Curtea de Apel Chișinău.

„Mi-am realizat dreptul de a-mi înceta mandatul din proprie inițiativă și m-am folosit de acest drept. Voi reveni în funcția de judecător și președinte la Curtea de Apel Bălți”, a declarat Alexandru Gheorghieș în cadrul ședinței CSM.

Președinte al Curții de Apel Bălți de mai bine de cinci ani, Alexandru Gheorghieș a fost înaintat la funcția de membru al CSM de colectivul instanței pe care o reprezintă. Gheorghieș activează în sistemul judecătoresc din 2002. În perioada 2006 - 2012 a fost președinte al Judecătoriei raionului Glodeni, iar în 2012, imediat după ce a fost promovat la Curtea de Apel Bălți, a fost ales președinte al instanței.

Într-o anchetă din octombrie 2017, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza un apartament care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți. Potrivit primarului Renato Usatîi, pentru ca să evite achitarea a circa 400.000 de lei pentru privatizare locuinței de 74,3 metri pătrați, Gheorghieș şi-ar fi înscris soacra şi socrul în apartament, luându-i la întreținere, și astfel costul de privatizare a scăzut la 19.000 de lei.

Magistratul afirma atunci că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de CNA. Gheorghieș deține în proprietate o casă de 96,8 metri pătrați, procurată în 2011 cu 51.994 de lei, și opt terenuri agricole, dintre care trei moștenite în 2016. În același an, magistratul, care a avut un venit de 181.000 de lei, și-a cumpărat un automobil nou, cu 350.000 de lei. În 2016, judecătorul a vândut un automobil cu 150.000 de lei și a transmis cu titlu oneros un alt bun în valoare de 150.000 de lei, iar un an mai de vreme, a înstrăinat un apartament din Glodeni, cu 71.000 de lei. Un an mai târziu Alexandru Gheorghieș a vândut o casă de locuit situată în orașul Glodeni, și terenul aferent acesteia, contra sumei de 58.800 de lei. Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017, alte 396.000 de lei au intrat în bugetul familiei judecătorului de la Curtea de Apel Bălți de la fosta Întreprindere de Stat CRIS Registru, locul de muncă al soției sale.

Anul 2016 pare să fi fost unul de bun augur pentru Alexandru Gheorghieș. În iulie 2016, el a fost numit pentru un nou mandat de patru ani în funcția de președinte al Curții de Apel Bălți. În octombrie 2016, a fost selectat de Adunarea generală a judecătorilor membru al Colegiului de selecție și carieră a judecătorilor din cadrul CSM. Cu toate acestea, în decembrie 2016, Georghieș a depus cerere de demisie din sistem. Inițial, examinarea cererii a fost amânată, după care nu s-a mai revenit la ea. Potrivit Ziarului de Gardă, intenția de a pleca din sistem ar fi avut legătură cu inițiativa autorităților de a uniformiza sistemul de pensii, ceea ce ar fi dus la micșorarea considerabilă a indemnizațiilor pentru limita de vârstă a judecătorilor și excluderea altor privilegii.

Gheorghieș face parte din grupul de lucru creat de CSM, în august 2017, pentru revizuirea criteriilor de selecție și promovare a judecătorilor. Inițiativa a venit după ce mai multe organizații neguvernamentale din domeniu Justiției, dar și presa, au criticat faptul că în sistemul judecătoresc din R. Moldova magistraţii sunt promovați în lipsa unor criterii clare și fără a se ține cont de punctajul obținut de aceștia în urma evaluărilor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor. În 2015, Alexandru Gheorghieș a fost vizat în două cauze disciplinare, potrivit datelor Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii. Ambele au fost însă încetate.

Mariana Colun
16/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii