Demisii în rândul judecătorilor. Cine sunt magistrații care vor să plece

Anticoruptie.md
17/09/2019

Trei judecători au decis să plece din sistem. Cererile lor de demisie urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în ședința din 19 septembrie. Printre magistrații care vor să părăsească sistemul se numără Mihail Țurcan de la Judecătoria Căușeni,  Alexandra Peni, Judecătoria Comrat și Ludmila Ursu, Curtea de Apel Chișinău.

Ludmila Ursu a ajuns judecătoare, în decembrie 2006. Ea este una dintre magistratele care a beneficiat de apartament la preț preferențial, în blocul ridicat pentru magistrații de la Judecătoria sectorului Râșcani, unde a activat anterior. Ludmila Ursu a fost introdusă în lista de beneficiari ai locuințelor la preț redus „pentru a-și asigura cu spațiu locativ fiul minor”. Cu toate acestea, magistrata a fost prima care a renunțat la spațiul locativ repartizat prin sprijinul șefului său de atunci, Oleg Melniciuc. Portalul Moldova Curată a scris, într-o anchetă, că, la două luni după ce grupul de lucru a votat includerea ei în lista beneficiarilor, judecătoarea a cedat drepturile de creanță mamei lui Oleg Mleniciuc. Ultimul, audiat de procurori, a declarat că Ludmila Ursu a vândut apartamentul „dat fiind faptul că are nevoie de mijloace financiare”. Suma de 5 mii de euro se regăsește la capitolul „venitul obținut din alte surse” din declarația de avere a magistratei, depusă pentru anul 2016. Judecătoarea a refuzat să le explice jurnaliștilor de ce a renunțat la apartament pentru o sumă de zece ori mai mică decât prețul de piață.

Alexandra Peni a fost numită magistrată la Judecătoria Ceadîr-Lunga, în noiembrie 2004. Acum muncește la Judecătoria Comrat. Alexandra Peni s-a pomenit, acum nouă ani, în mijlocul unui scandal, după ce unul dintre colegii săi ar fi acuzat-o că a reexaminat o cauză după ce el deja o examinase. Ziarul de Gardă a scris că, în ianuarie 2010, procurorul general s-a adresat către CSM, solicitând acordul pentru începerea urmăririi penale pe numele Alexandrei Peni, pe atunci preşedinta Judecătoriei Ceadîr-Lunga, care „s-ar fi folosit de situaţia de serviciu, depăşind limitele drepturilor şi atribuţiilor legale, și ar fi retras de la judecătorul Serghei Pilipenco o procedură contravenţională deja examinată şi a reexaminat-o, cu pronunţarea unei hotărâri noi”. Ulterior, cel pedepsit în legătură cu acest caz a fost judecătorul Pilipenco, care s-a ales cu o „mustrare aspră” pentru „denigrarea probității morale a colegei sale”. 

Mihail Țurcan activează în sistemul judecătoresc, din anul 2005. 

Anticoruptie.md
17/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii