Democrații, acuzați de fraude la colectarea semnăturilor în susținerea lui Marian Lupu. Cum comentează CEC

Victoria Dodon
05/09/2016
Foto: IPN

Mai mulți candidați înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie au acuzat Partidul Democrat de fraude după ce formațiunea a colectat 29.000 de semnături în susținerea lui Marian Lupu în doar 24 de ore de la recepționarea listelor de subscripție. În timp ce democrații susțin că ar fi vorba despre o bună organizare a colectorilor de semnături, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale spun că toate discuțiile nu sunt decât parte a luptei politice dintre candidați. 

Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, susține că o astfel de performanță nu ar fi posibilă fără încălcarea anumitor reguli. „În primul rând, există bănuieli rezonabile că reprezentanții PD, făcând uz de pozițiile pe care le ocupă în diferite structuri de stat, au exercitat presiuni asupra angajaților acestor structuri, pentru a-i determina să semneze în listele de subscripție. A doua problemă ține de autentificarea listelor de subscripție de către primari. Reprezentanții PD i-au constrâns să rămână la primării vineri după finalizarea programului de muncă sau să se prezinte în ziua următoare, sâmbătă, care este zi de odihnă”, a motivat liderul PAS în cadrul unei conferințe de presă organizată duminică, 4 septembrie.

Cu o zi înainte, Sandu postase pe pagina sa de Facebook un calcul din care concluziona că unui colector de semnături din partea PD i-ar fi luat circa 3,36 de minute ca să convingă o persoană să semneze, să-i fie verificate actele și să completeze lista cu datele sale personale. În legătură cu acuzațiile aduse, Maia Sandu a spus că formațiunea sa va depune o sesizare la Procuratura Generală.

Tot pe 4 septembrie, în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei Electorale Centrale, candidatul independent Oleg Brega a cerut membrilor acesteia scoaterea lui Marian Lupu din cursa electorală. „Lupu a primit listele în ziua de vineri, 2 septembrie, la ora 14.00, iar până la finalizarea orelor de muncă în primării mai rămâneau doar trei ore. Este imposibil să aduni 25.000 de semnături în doar trei ore, mai ales că este vorba de 29 de localități. Asta arată că primarii din 29 de primării au lucrat peste program, noaptea, sau și în ziua de sâmbătă, care e zi liberă. Iar CEC probabil va valida aceste liste, ca Marian Lupu să apară primul în buletin. Cred că alegerile sunt compromise, viciate și nu am nicio așteptare de la o astfel de Comisie Electorală”, a declarat Brega.

Democrații, la rândul lor, explică rapiditatea cu care au adunat semnăturile printr-o bună organizare, dar și faptul că partidul lor numără peste 50.000 de membri activi.

„PDM are peste 1.000 de organizații primare de partid în toate localitățile țării. (...) Pregătirea colectării semnăturilor nu se face în zilele când trebuie strânse semnăturile, ci măcar cu două săptămâni înainte. E nevoie de o bună organizare, pregătirea colectorilor, echipelor de suport, instruirea lor etc. Nu te apuci să-i cauți în timp ce strângi semnăturile și să-i pregătești în mers. Este foarte important cum îți organizezi punctul de colectare, în așa fel încât procedura să dureze cât mai puțin. Autoritățile publice locale trebuie informate imediat ce permit prevederile legale, pentru verificarea semnăturilor colectate. E important să ai o organizație de tineret numeroasă și foarte activă , bine instruită din timp, inclusiv la sediul central, gata să lucreze non-stop pentru a recepționa într-un timp cât mai scurt documentele și a le sistematiza”, a punctat deputatul Sergiu Sîrbu, vicepreședinte al PD, drept replică contracandidaților formațiunii pe care o reprezintă. 

Reprezentanții CEC urmează să se expună referitor la validarea listelor cu semnături timp de șapte zile de la depunerea lor la Comisie. „Niciodată nu am comentat acțiunile ce țin de lupte politice. Declarațiile Maiei Sandu și ale lui Oleg Brega fac parte din campaniile lor de promovare ca și candidați la prezidențiale”, a comentat Iurie Ciocan, membru CEC, pentru Anticoruptie.md. 

Între timp, încă un candidat independent a solicitat la CEC înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea sa la alegerile prezidențiale. Este vorba despre Roman Mihăeș, avocat și comentator politic. 

Victoria Dodon
05/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii