Departamentul de Stat al SUA lansează un premiu internațional pentru luptătorii anti-corupție

Cornelia Cozonac
27/02/2021
Departamentul de Stat

Departamentul de Stat al SUA lansează ”International Anticorruption Champions Award”, un premiu care recompensează eforturile unor persoane de a lupta pentru combaterea corupției și promovarea transparenței în țările lor. Anunțul a fost făcut de Antony Blinken, secretarul american de Stat. 

Primii laureați ai acestui premiu onorific sunt 12 activiști sau oficiali din state precum Ucraina, Irak, Ecuador ori Albania, care s-au remarcat prin eforturile pentru a dezvălui afaceri de corupție. „Așa cum a subliniat președintele Biden, angajamentul în slujba adevărului, transparenței responsabilității este o misiune pe care o promovăm acasă și o dăm ca exemplu peste hotare”, a declarat Antony Blinken în comunicatul Departamentului de Stat, citat de g4media.ro.

Premiul anunțat de Departamentul de Stat vine pe fondul relansării subiectului corupției la nivel Departamentului de Stat al SUA. În luna ianuarie, Antony Blinken, noul șef al diplomației americane în Administrația Biden, a anunțat în timpul audierilor din Senatul SUA că va acorda o atenție sporită combaterii corupției în statele partenere. ”Vreau să aducem combaterea corupției sus pe agenda Departamentului de Stat”, a spus el în Senat.

Mai mult, când a fost întrebat de un senator dacă ia în calcul să elaboreze un raport anual privind corupția la nivel global, după modelul raportului privind traficul de persoane, Blinken a dat un răspuns pozitiv, fără a adăuga însă alte detalii. ”Corupția este, fără discuție, una dintre principalele cauze ale conflictelor din întreaga lume”, a mai spus Blinken. 

Cornelia Cozonac
27/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii