Departamentul de Stat al SUA recunoaște legitimitatea guvernului de la Chișinău: „Voința poporului moldovenesc exprimată în alegeri trebuie respectată fără amestec”

Cornelia Cozonac
10/06/2019

Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut partidelor din Republica Moldova să „manifeste reținere și să găsească o cale de dialog politic”, în urma aprofundării crizei politice de la Chișinău. Declarația Departamentului de Stat al SUA este la unison cu cea a Uniunii Europene, care a spus că este deschisă să coopereze cu noul guvern „legitimat democratic” de la Chișinău.

„Statele Unite invită toate partidele moldovenești să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs mai departe prin dialogul politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec”, se arată într-o declarație publicată pe site-ul Departamentului de Stat.   

Criza politică de la Chișinău s-a aprofundat după ce Partidul Democrat a refuzat să recunoască noua majoritate parlamentară creată în Legislativul de la Chișinău și alegerea noului guvern condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, formată din magistrați promovați de PD, a decis suspendarea președintelui Igor Dodon, numindu-l pe Pavel Filip să asigure interimatul funcției de președinte. Acesta a emis un ordin privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate la data de 6 septembrie curent.   

 

Cornelia Cozonac
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii