Departamentul de stat american, despre derapajele din Parlamentul Republicii Moldova: „E un atac grav asupra normelor democratice”

Marcela Meglei
27/04/2021

Hotărârile votate de majoritatea PSRM - Șor privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a CC și de numire în locul ei a fostului procuror Boris Lupașcu, declarate marți  neconstituționale de Înalta Curte, au provocat reacția Departamentului de Stat american. ​Instituția a calificat încercarea Legislativului de a o înlocui pe Manole cu un alt candidat drept un atac grav la normele democratice. 

„O îngrijorare deosebită provoacă faptul că Înalta Curte, care abia recent și-a recăpătat independența după ani de capturare a statului, a devenit ținta Parlamentului”, se mai arată în nota Departamentului de Stat american.

Instituția îndeamnă liderii politici de la Chișinău să respecte statul de drept, să protejeze instituțiile democratice și să lucreze împreună pentru a face față provocărilor cu care se confruntă țara, inclusiv pandemia COVID-19. „Ne menținem angajamentul de a avansa cooperarea cu Moldova în privința priorităților comune, precum combaterea corupției, încurajarea creșterii economice și sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei.”

Amintim că parlamentarii coaliției majoritare PSRM - Partidul Șor au votat, vineri la amiază, proiectul de hotărâre prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) în august 2019. 

În aceeași zi, majoritatea formată din paridele conduse de Igor Dodon și Ilan Șor a votat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională. 

Marți dimineața, Boris Lupaşcu a anuţat că renunţă la mandat.

Marcela Meglei
27/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii