Deputat, ajuns sub lupa ANI, riscă să fie sancţionat pentru încălcarea regimului de incompatibilitate a funcţiilor

Anticoruptie.md
07/07/2021
Foto: CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Prima incompatibilitate de funcție a fost constatată la deținerea concomitentă de către deputat și a calității de administrator al unei firme private. A doua incompatibilitate ține de deținerea funcției administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere. Aceasta ar fi Alla Dolinţă, deputată din partea PSRM şi candidată pe lista electorală a Blocului socialiştilor şi comuniştilor pentru alegerile anticipate din 11 iulie.

În cadrul controlului inițiat în baza unei autosesizări, inspectorii de integritate au stabilit că deputata a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării a câteva mandate.

Prima incompatibilitate de funcție a fost constatată la deținerea concomitentă de către deputată și a calității de administrator în cadrul unei firme private. În această funcție, Alla Dolinţă s-a aflat în incompatibilitate din momentul validării primului său mandat, în 2014, până în 2015, când a fost eliberată de către adunarea generală a fondatorilor. Astfel, parlamentara și-a soluționat starea de incompatibilitate, doar că peste termenul admis de lege.

Totodată, Alla Dolinţă a deţinut, începând cu 2011, funcții administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere pe perioada a două mandate de deputat.

Conform legii, persoana care accede în funcție de deputat are termen de 30 de zile pentru a renunța la una din funcțiile incompatibile, sub sancțiunea încetării de drept a mandatului.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputata a invocat că funcția deținută în cadrul fundației de binefacere este compatibilă, deoarece nu a fost remunerat pentru exercitarea acesteia, iar din momentul obținerii mandatului de ales al poporului a executat acțiunile necesare pentru soluționarea stării de incompatibilitate pentru funcția deținută în cadrul societății private.

Inspectorii de integritate au admis parțial argumentele parlamentarei, precizând că demnitarul nu era în drept să desfășoare după bunul său plac orice altă activitate remunerată, cu excepția activităților didactice și științifice.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Anticoruptie.md
07/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii