Deputat: Șor ar avea o înțelegere să revină în Moldova și să fie liber la alegerile parlamentare anticipate

Mariana Colun
14/12/2020

Președintele Partidului Șor, deputatul Ilan Șor, ar putea primi o pedeapsă non privativă de libertate, pentru a se putea întoarce în țară până la alegerile parlamentare anticipate. Despre asta a anunțat luni în cadrul unui briefing de presă deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău.

„Anumite grupuri de interese încearcă să acapareze sistemul judecătoresc. Am primit informații din mai multe surse precum că deputatul Ilan Șor, care deține o fracțiune în Parlament ar fi avut o înțelegere încă din vara anului curent ca să se întoarcă în Moldova.

Toate mișcările din ultima perioadă din sistemul judiciar se fac în acest context. Din informațiile pe care le-am primit din trei surse reiese că se încearcă acum aplicarea unei pedepse condiționate lui Ilan Șor, astfel încât, în contextul alegerilor anticipat acest individ să stea în libertate”, a declarat deputatul.

Amintim că deputatul Ilan Șor a fugit din țară odată cu schimbarea guvernării, în iunie 2019. Procuratura municipiului Chişinău a intentat un dosar penal privind trecerea ilegală a frontiere de stat de către Ilan Șor. Potrivit procurorilor, acesta ar fi părăsit țara la 14 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră. Ulterior, el a fost anunțat în căutare internațională.

Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. 

Dosarul lui se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se recuza de la examinarea dosarului.

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul deputat.

Mariana Colun
14/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii