Deputații din fracțiunea PAS propun amendamente la Legea bugetului de stat pentru 2020

Irina Odobescu
12/12/2019
Foto: captură privesc.eu

Deputații din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au prezentat, joi, amendamentele la Legea Bugetului de Stat 2020 și Politica bugetar-fiscală. Aleșii poporului propun susținerea transportului eco, alocarea finanțelor pentru programe de instruire a minorităților naționale în limba română și deschiderea unor consulate noi.

Fosta Ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, a spus că bugetul pentru anul 2020, votat de deputații PSRM și PD în prima lectură, „are un deficit de 7,5 milioane de lei și este finațat din surse nesigure”.

Totodată, deputații au subliniat că modificările operate la bugetul solidarității ar contraveni necesităților și intereselor cetățenilor și au propus majorarea indemnizațiilor lunare pentru îngrijirea copiilor cu 100 de lei și a indemnizațiilor pentru copiii plasați în asistență parentală până la 1.600 de lei.

PAS propune menținerea accizului de 50% pentru mașinile hibrid și critică decizia Guvernului Chicu de a exclude această prevedere. Potrivit deputatului Radu Marian, în spatele acestei decizii s-ar ascunde interesele unor agenți economici afiliați Partidului Socialiștilor.

PAS cere reintroducerea prețului minim la țigări, pentru prevenirea unei concurențe neloiale pe piață. Un alt program sectorial ține de deschiderea consulatelor Republicii Moldova la Montreal, Sacramento, Torino și Bologna. Gavrilița a mai accentuat și necesitatea alocării finanțelor pentru ca „minoritățile etnice să studieze limba română”.

Parlamentarii mai propun și revenirea la premiile anuale pentru bugetari, care ar constitui jumătate din salariul anual. Acest premiu „ar stimula bugetarii să muncească acasă”.

Amendamentele propuse de deputații din fracțiunea PAS vor fi înaintate la următoarea ședință în plen a Parlamentului.

Irina Odobescu
12/12/2019

Comentarii