Deputații Partidului Șor cer anularea imunității parlamentare. Maria Ciobanu: „Pușcăria v-a pregătit celulele, cu sau fără imunitate parlamentară”

Valeria Vițu
12/08/2019
Foto: Partidul Șor

Deputații Partidului Șor au elaborat un proiect de lege privind anularea imunității parlamentare. Aleșii poporului, ajunși în Parlament pe listele Partidului Șor, îndeamnă deputații din toate grupurile parlamentare să susțină această inițiativă. După anunțul Partidului Șor, deputata ACUM, Maria Ciobanu, a menționat că are un comentariu „pentru toți hoții din Parlament”. „Pușcăria v-a pregătit celulele, cu imunitate sau fără imunitate parlamentară”, a spus Maria Ciobanu. 

Deputații fracțiunii Partidului Șor consideră că „legiuitorii nu au nevoie de privilegii mai deosebite decât ceilalți cetățeni ai țării și trebuie să răspundă în fața legii de rând cu toți ceilalți”. „Am elaborat acest proiect și ca răspuns la multiplele speculații în adresa noastră. Acest proiect este o confirmare a faptului că deputaților Partidului Șor nu le este frică de anchetă, nu sunt cu nimic vinovați și nu au de ce se ascunde după imunitate. Am venit în Parlament ca să schimbăm viața oamenilor în bine, dar nu ca să ne ascundem după diferite privilegii. Sperăm că această poziție să fie susținută de absolut toți deputații din Parlament”, a declarat într-un briefing de presă la Parlament, deputata Partidului Șor, Marina Tauber.

„Pentru realizarea acestei idei este necesară modificarea Constituției (articolul 70), precum și a unui șir de acte legislative. Este cunoscut faptul că pentru modificarea Constituției este necesară susținerea unui număr mai mare de deputați - pentru înregistrare 1/3 și pentru adoptare – 2/3. Dar noi considerăm că inițiativa noastră trebuie să fie susținută de toate fracțiunile și de toți  deputații din Parlament”, a mai spus Tauber.

Totodată, fracțiunea Partidului Șor consideră că deputații au ajuns în Parlament „să slujească poporul, dar nu să se comporte ca niște feudali”. „Acest proiect de lege va permite Procuraturii și organelor de anchetă, fără multă zarvă și showuri politice ieftine, să-și facă treaba, să prevină fărădelegile și să-i pedepsească, la necesitate pe cei care dețin mandatul de deputat”, a precizat Marina Tauber.

Pe de altă parte, deputata ACUM, Maria Ciobanu, afirmă că „hoții apucă prăjina”. „Trebuie, probabil, să te cheme Marina Tauber, numele tău să figureze în raportul Kroll de investigație a furtului miliardelor, pentru a-ți trece prin scăfârlie de a mai veni cu "inițiative" legislative. Eu am un singur comentariu pentru toți hoții din Legislativ: Pușcăria v-a pregătit celulele, cu imunitate sau fără imunitate parlamentară”.

Iar deputatul Sergiu Litvinenco spune că „nu comentează declarațiile unor hoți ordinari locul cărora nu este în Parlament, ci în altă parte. Legat de problema imunității deputatului ca atare: în cazul în care în Republica Moldova va exista justiție, imunitatea parlamentară va trebui să vizeze exclusiv opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Toți trebuie să fie egali în fața legii și nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, la 22 iulie, ministrul de Interne, Andrei Năstase a cerut Procuraturii Generale ridicarea imunității deputatului Ilan Șor și anunțarea lui în căutare internațională. La 30 iulie, fostul primar de Orhei a fost anunțat în urmărire internațională. Decizia a fost luată de Ministerul de Interne, după ce Curtea de Apel Cahul a emis pe numele său un mandat de arestare  pe un termen de 30 de zile și a avizat darea acestuia în urmărire generală. 

Procuratura municipiului Chişinău a intentat între timp un dosar penal privind trecerea ilegală a frontiere de stat de către Ilan Șor. Potrivit procurorilor, fostul primar de Orhei ar fi părăsit țara la 14 iunie, pe la Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Procurorii Anticorupție au solicitat, la 26 iunie, mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor și darea acestuia în urmărire generală. Concomitent, s-a aplicat sechestru pe bunurile fostului primar de Orhei, inclusiv pe conturile unor agenți economici afiliați acestuia. 

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Ilan Șor a fost condamnat, în iunie 2017, la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. 

Valeria Vițu
12/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii