Deputații Platformei DA au semnat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu

Crina Dumitriu
14/07/2020

Deputații din Platforma DA au semnat, marți, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, pe care îl acuză de gestionare proastă a crizei de coronavirus, a economiei și a relației cu Uniunea Europeană. Cei 11 deputați i-au îndemnat și pe colegii lor din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să o semneze și ei, înainte de a fi depusă. Despre aceasta a spus într-un briefing, la Parlament, vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari.

„Ne pare rău că nu am pornit acestă moțiune cu două luni în urmă, a fost pierdut timpul”, a menționat  vicepreședintele Parlamentului.

Semnatarii speră să depună moțiunea imediat ce va putea fi supusă votului Parlamentului săptămâna viitoare. Deputați din cadrul PAS s-au arătat dispuși să sprijine demiterea guvernului Chicu, dar au ținut să menționeze că trebuie să fie siguri mai întâi că opoziția are destule voturi pentru a instala un guvern nou, ca să nu se repete cazul moțiunii simple împotriva ministrei Sănătății Viorica Dumbrăveanu, care nu a acumulat numărul suficient de 51 de voturi.

În practica Parlamentului Republicii Moldova există moțiune simplă și moțiune de cenzură. Moțiunea simplă exprimă poziția Parlamentului într-o anumita problemă de politică internă sau externă ori, după caz, într-o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moțiunea simplă poate fi inițiată de cel putin 15 deputați.

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la investiturî. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Moțiunea simplă și de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.

Moțiunile simple și de cenzură, adoptate de Parlament, se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, îm Partea I, și sunt obligatorii pentru Guvern și alte autorități vizate.

Crina Dumitriu
14/07/2020

Comentarii