Deputații Platformei DA cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în cazul lui Nicolae Ceaus

Anticoruptie.md
06/04/2021

Deputații Platformei DA cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în cazul răpirii fostului judecător ucrainean, Nicolae Ceaus. Potrivit parlamentarilor, este regretabil faptul că în anul 2021 asistăm la răpirea cetățenilor în plină stradă. În același timp, deputații PAS resping ideea că Nicolae Ceauș ar fi fost răpit la comanda autorităților ucrainene, întrucât Kievul ar avea interes ca Ceaus să fie extrădat din Republica Moldova pe căi legale, scrie IPN.

Deputații Platformei DA spun că pentru a spulbera suspiciunile privind implicarea instituțiilor Republicii Moldova în acest caz, este necesară convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

„Sunt tristă că după atât de multă luptă avem oameni răpiți în stradă, fie ei și cu suspiciuni asupra integrității lor. Președintele Maia Sandu ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru că acolo sunt toți factorii decizionali și să se discute acest subiect”, a spus deputatul Platformei DA, Inga Grigoriu.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că este exclusă o coordonare la nivelul autorităților de la Chișinău și Kiev în cazul judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Potrivit lui, în scurt timp urma să fie pronunțată decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție în privința cererii de azil politic solicitată de Ceaus, iar acest lucru le-ar fi permis autorităților de la Kiev să ceară extrădarea lui.

Fostul judecător ucrainean fugar, Nicolai Ceaus, prins cu mita de 150 de mii de dolari în borcane, ar fi fost răpit acum trei zile, de un grup înarmat. Cel puțin așa susține avocatul fostului magistrat, Iulian Balan, într-un live pe pagina lui de Facebook. Serviciul de Informații și Securitate neagă orice implicare, iar Ministerul de Interne anunță că a reținut deja o persoană în acest caz.

Poze cu fostul judecătorul ucrainean, Mikola Ceaus, cu semne de violență pe față, au apărut, luni, pe rețelele de socializare. Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a declarat pentru agenția de presă Ukrinform că nu comentează „răpirea fostului judecător Ceaus pe teritoriul Republicii Moldova”. 

Anticoruptie.md
06/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii