Deputații PSRM, Partidului Șor și transfugii au abrogat Legea miliardului furat

Ilie Gulca
16/12/2020
Foto: moldpres.md

Legea despre emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015, lege votată în 2016, a fost abrogată miercuri. Este vorba de legea prin care miliardul a fost pus pe umerii cetățenilor. Cei care au votat „Pentru” au fost deputații PSRM, cei din Partidul Șor și transfugii din Platforma Pentru Moldova.

„Soluția a fost bună pentru unii, dar nu a fost bună pentru cetățeni. Cetățenii au plătit notele de plată pentru jaful secolului”, a comentat Eleonora Graur, deputata din platforma Pentru Moldova.

Fracțiunile PAS, Platforma DA și PDM au boicotat ședința. Aceștia consideră că proiectul este „populist” și că este singura soluție recuperarea banilor furați.

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, consideră că singura soluționare pentru problema fraudei bancare este tragerea la răspundere a vinovaților, confiscarea averilor, conturilor și avioanelor de lux, cercetarea penală și vânarea internațională.

„Proiectul nr. 491 nu respectă axioma după care orice chestiune care implică cheltuieli bugetare presupune avizul guvernului și acordul BNM. Are nevoie de o analiză minuțioasă a consecințelor sale legale și economice, mai ales că riscurile de instabilitate financiară sunt la fel de reale ca în ianuarie 2014, atunci când s-a înregistrat o cădere bruscă a leului”, a comentat deputatul Platformei DA Igor Munteanu.

La rândul său, președintele PD, Pavel Filip, s-a pronunțat pentru excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect. „Refuz să cred că PSRM nu are economiști sau specialiști în finanțe care înțeleg foarte bine consecințele inevitabile ale proiectului care anulează garanțiile de stat: slăbirea BNM, creșterea prețurilor și lipsa de credibilitate pe plan extern”, a declarat Pavel Filip.

Ilie Gulca
16/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii