Deputatul Dinu Plîngău: „Unii magistrați care au primit undă verde pentru a fi promovați la Curtea Supremă de Justiție figurează ca participanți în grupări criminale”

Mariana Colun
14/12/2020

Unii magistrați care au primit undă verde pentru a fi promovați la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție sau la cea de vicepreședinți ai CSJ ar avea grave probleme de integritate, iar o parte din ei figurează ca participanți ai unor grupări criminale. Despre asta a anunțat luni deputatul fracțiunii PPDA, Dinu Plîngău, în cadrul unui briefing de presă. Parlamentarul a precizat că subiectul privind promovarea judecătorilor a fost exclus în ultimul moment de pe agenda ședinței de luni a Comisiei juridice numiri și imunități.

„Pe agenda ședinței de luni a Comisiei juridice numiri și imunități a fost introdus un subiect sensibil. Este vorba despre proiectele de hotărâre privind promovarea Tamarei Chișca-Doneva, Nadejdei Toma, Oxanei Robu, a lui Anatolie Minciuna, Nicolae Șova, Ghenadie Plămădeală și Alionei Miron în funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție și vicepreședinți ai CSJ.

Din informațiile oficiale și neoficiale, mai toate aceste persoane sunt implicate în acte groaznice. Din unele materiale pe care am reușit să le acumulăm reiese că unele persoane figurează ca participanți în grupări criminale. Am ajuns să promovăm în cea mai înaltă instanță din stat oameni care au prejudiciat statul Republica Moldova. 

Aici vorbim în primul rând despre participarea unor indivizi în evenimentele de la Pădurea Domnească de acum câțiva ani, unele persoane au emis hotărâri în dosarele Băncii de Economii, alții au examinat dosare privind deposedările de terenuri, atacuri raider etc. Pe lângă acțiunile pe care le descriu serviciile inteligente, faptul că nu-și pot justifica averea deja e foaie verde.

Azi urmă să divulg anumite informații despre acești judecători, dar cu 10 minute în urmă am fost informat că hotărârile care urmau să fie adoptate de Comisie în privința promovării acestor judecători se amână. Este o mică victorie”, a declarat Dinu Plîngău.

Parlamentarul a făcut un apel către politicieni să facă o notificare în adresa CSM, pentru ca membrii Consiliului să propună alte candidaturi la funcția de judecători la CSJ.

Amintim că la sfârșitul lunii iulie curent, Tamara Chişca-Doneva a fost desemnată vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului civil comercial și de contencios administrativ din cadrul CSJ. În aceeși zi, și Nadejda Toma a fost desemnată vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului Penal al CSJ.

La 22 septembrie curent, alți cinci judecători au fost promovați de membrii CSM în funcția de judecători la CSJ. Citiți aici despre magistrații promovați în sistem care au fost vizați în anchetele jurnaliștilor de investigație sau au ajuns în atenția opiniei publice după ce au emis hotărâri controversate în dosare scandaloase.

Mariana Colun
14/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii