Deputatul PAS Sergiu Litvinenco întreabă Curtea Constituțională dacă ANI are voie să-i verifice deciziile

Mădălin Necșuțu
25/06/2021

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris vineri pe pagina sa de Facebook că a sesizat Curtea Constituțională în privința legitimității unui control al ANI privind deciziile Curții.

„Am sesizat Curtea Constituțională referitor la art.19 alin. (1) lit. e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Conform informațiilor din presă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) înțelege această prevedere prin faptul că poate analiza/controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale (hotărâri, decizii, avize). Ceea ce, după mine, reprezinta un atentat la independența Curții Constituționale și a judecătorilor ei”, scrie deputatul.

El mai afirmă că actele jurisdicționale ale Curții potrivit Constituției sunt definitive și nu pot fi atacate.

„A admite că ANI poate verifica dacă aceste acte jurisdicționale au fost sau nu adoptate cu încălcarea regimului juridic a conflictului de interese înseamnă de facto să-i acorzi ANI dreptul de a pune la îndoială caracterul definitiv și neatacabil a actelor Curții Constituționale. Fapt care contravine flagrant prevederilor Constituției”.

Totul a plecat de sesizarea ANI de către un deputat socialist care a cerut control asupra președintei Curții Constituționale, Domnica Manole. Curtea Constiuțională preciza pe 4 iunie că Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu este incidentă în acest caz și că Autoritatea nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale.

„Actele solicitate sunt acte de jurisdicție constituțională adoptate în baza Legii Supreme de către Curtea Constituțională, unica autoritate de jurisdicție constituțională din Republica Moldova”, preciza CC.

Mădălin Necșuțu
25/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii