Deputatul român Matei Dobrovie despre decizia Curții Constituționale privind alegerile anticipate: „Ca în România, Curtea Constituțională din R.Moldova răspunde comenzilor puterii politice”

Crina Dumitriu
02/05/2019
Europa Libera

Deputatul român din grupul Partidul Național Liberal Matei Dobrovie susține că mai multe decizii importante în Republica Moldova se iau în funcție de comenzile politice. Oficialul român s-a ponunțat cu referire la decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, potrivit căreia alegerile parlamentare anticipate vor avea loc după sistemul electoral mixt. ”Ca în România, și Curtea Constituțională din R.Moldova răspunde comenzilor puterii politice”, a declarat pentru Anticorupție.md deputatul român.

”După ce a fost sesizată de trei ”independenți”, aceasta a dat hotărârea dorită de Vlad Plahotniuc: Anticipatele nu pot avea loc decât după sistemul electoral uninominal mixt actual. Scopul este ca PDM să-și conserve locurile obținute în circumscripții uninominale. Explicația este de-a dreptul bizară: ”Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, dar că acest sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Caracterul anticipat al alegerilor presupune claritate și previzibilitate mai ales pentru cetățenii cu drept de vot. Modificarea și implementarea sistemului electoral înaintea alegerilor parlamentare anticipate prezintă riscuri de ingerință în exercițiul nestingherit al drepturilor electorale, implicit în așteptarea legitimă a cetățenilor de a vota și în așteptarea legitimă a candidaților la alegerile parlamentare de a-și propune candidaturile într-un anumit mod și în anumite condiții”, susține Matei Dobrovie.

Un nou sistem electoral, în opinia deputtaului, ar putea fi implementat în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția adoptării sale cu cel puțin un an înainte de alegeri.

”Se face o diferență nejustificată între alegeri la termen și anticipate, se ia Parlamentului posibilitatea să schimbe legea electorală, deși aceasta este doar de resortul legislativului, nu al Curții, care nu poate decide oportunitatea schimbării. Mai mult, în mod absolut ironic Curtea invocă Codul bunelor practici în materie electorală ale Comisiei de la Veneția, și mai precis recomandarea să nu se schimbe regulile jocului (elementele fundamentale ale legislației electorale, în special sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi constituirea circumscripţiilor electorale) cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Este culmea ironiei, dat fiind că tocmai Comisia de la Veneția a fost cea care a criticat dur sistemul uninominal mixt și a recomandat autorităților de la Chișinău să nu-l implementeze DELOC căci se vor crea dezechilibre. Acestea nu au ținut cont de recomandări și acum le folosesc ca paravan împotriva revenirii la un sistem proporțional”, spune deputatul, precizând că același argument fals a fost folosit și în România de PSD pentru a împiedica revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi.

Atunci  Comisia de la Veneția a spus că: „principiul după care elementele fundamentale ale sistemului electoral nu ar trebui modificate cu sub un an înainte de alegeri nu are prioritate față de celelalte principii ale Codului de bune-practici în materie electorală. Acesta nu ar trebui invocat pentru a menține o situație contrară standardelor europene în domeniu sau pentru a preveni implementarea unor recomandări ale organismelor internaționale. Standardele europene la care face referire Comisia sunt: votul universal, egal, liber exprimat, secret si direct”. În traducere, cerința este de a nu modifica legile electorale în sensul restrângerii și limitării în orice fel a dreptului la vot al cetățenilor.

”Dacă însă modificarea de legislație duce la o îmbunătățire a exercitării dreptului de vot al cetățenilor, ea se poate face chiar și cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Or în cazul uninominalului mixt este clar că acesta, și nu sistemul proporțional anterior, prezintă mai puțină previzibilitate pentru votant și este o ”ingerință în exercițiul nestingherit al drepturilor electorale” în sensul în care este favorizat partidul care dispune de resursele guvernării și de cele mai multe fonduri în circumscripțiile uninominale. Prin urmare acest sistem actual distorsionează voința alegătorilor și trebuie schimbat!, susține deputatul român Adrian Matei Dobrovie.

Crina Dumitriu
02/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii