Detalii despre tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. 7 inculpați vor compărea în fața instanței

Anticoruptie.md
25/10/2017
Detalii din schema prezentată de procurori.Captură: privesc.eu

Cauza penală de acuzare a șapte persoane pentru presupusa tentativă de asasinare a liderului PD, Vlad Plahotniuc, a fost finalizată și expediată în instanța de judecată. Membrii grupului criminal organizat sunt învinuiți de pregătirea omorului în privința mai multor persoane, săvârșit la comandă; procurarea și păstrarea ilegală a munițiilor; trecerea ilegală a frontierei și șederea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ai Inspectoratului Național de Investigații au organizat o conferință de presă miercuri, 25 octombrie, în care au prezentat mai multe detalii din dosar. 

„Începând cu octombrie 2016, de către organele de drept din Ucraina a fost începută documentarea unui grup criminal organizat specializat în comiterea infracțiunilor deosebit de grave. În condițiile în care această grupare criminală intenționa să se deplaseze pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a comite un omor la comandă, informația a fost transmisă PCCOCS. A urmat pornirea cauzei penale propriu-zise. Am efectuat mai multe măsuri speciale de investigații. În momentul în care au devenit cunoscute mai multe circumstanțe ale comiterii infracțiunii și care este ținta atacului, fiind acumulate și probe în ce privește complicitatea și cercul persoanelor care au atribuții la infracțiune, au fost efectuate percheziții și reținuți făptuitorii”, a declarat Vitalie Busuioc, adjunct al procurorului-șef al PCCOCS.  

În cadrul conferinței de presă, oamenii legii au prezentat și o schemă potrivit căreia tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc ar fi fost pusă la cale de Grigore Caramalac, cunoscut în lumea interlopă cu numele „Bulgaru”. Din grupul criminal făceau parte mai multe persoane, unele condamnate anterior pentru omor la comandă și alte infracțiuni grave.

Iniţial, din grup făceau parte trei persoane apropiate lui Caramalac. Ulterior, a fost atras un locuitor al regiunii transnistrene, specializat în comiterea omorurilor la comandă, el având rolul organizării şi planificării omorului. Bărbatul, conștientizând că va avea nevoie de mai mulţi executori şi considerând că va putea fi lichidat după săvârşirea atacului, a apelat la un cunoscut de-al său din  Ucraina - lider al unui grup criminal organizat specializat în tâlhării şi omoruri la comandă. Cel din urmă, împreună cu alţi doi executori, în perioada lunilor octombrie-decembrie 2016 s-au deplasat de trei ori în Republica Moldova, pentru a studia obiectul atentatului, itinerarul, căile de acces, modalităţile de retragere şi în final săvârşirea atacului.

Grupul a trecut ilegal frontiera pe 31 martie, prin localitatea Lesnoie, Ucraina, unde erau aşteptaţi de membrii grupului criminal moldovenesc, care le-au organizat trecerea ilegală a frontierei şi transportarea spre Chişinău.

Concomitent, în aceaași perioadă de timp apropiaţii lui Caramalac ar fi introdus în țară patru aruncătoare de grenade, două pistoale, cartuşe, staţii radio, telefoane mobile de unică folosinţă, obiecte pentru deghizare (perucă, barbă, impermeabil), pe care le păstrau la domiciliu. Totodată, la indicaţiile organizatorilor a fost închiriat un apartament în sectorul Botanica, unde au fost cazaţi executorii. Suplimentar a fost procurat un automobil cu numere de înmatriculare poloneze, destinat pentru retragerea executorilor, după efectuarea împuşcăturilor cu aruncătoarele de grenade. Crima urma să aibă loc în perioada 7 - 10 aprilie, iar pentru comiterea omorului urmau să fie achitați 200.000 de euro.

În aprilie, polițiștii și procurorii anunțau că  au reținut opt persoane bănuite că ar fi pus la cale asasinarea lui Vlad Plahotniuc. 

Anticoruptie.md
25/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii