VIDEO // Detalii despre tentativa eșuată de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. Comanditarul ar fi liderul unei grupări criminale, stabilit la Moscova

Anticoruptie.md
08/04/2017
Conferința de presă în cadrul căreia a fost anunțată tentativa eșuată de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. Captură privesc.eu

Polițiștii și procurorii din Republica Moldova anunţă că au reținut vineri, 7 aprilie, opt persoane bănuite că ar fi pus la cale asasinarea lui Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat. Potrivit oamenilor legii, șase dintre persoanele reținute sunt cetățeni moldoveni, iar altele două deţin cetăţenia Ucrainei. De asemenea, susține procurorul Vitalie Busuioc din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, au fost stabiliți și comanditarii asasinatului.

Este vorba despre două persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, una dintre care se află în Federația Rusă, fiind liderul unei grupări criminale. Procurorul a refuzat să spună numele persoanei. Referindu-se la cei reținuți ieri, Vitalie Busuioc și Ion Iachimov, șef al Inspectoratului Național de Investigații, au precizat că aceștia au antecedente penale, fiind judecați penal pentru tâlhării și chiar omor.

Oamenii legii au reușit să stabilească și locul unde urma să fie comisă crima. Este vorba de sediul Global Business Center (GBC), acolo unde își are oficiul Vlad Plahotniuc. Killerii ar fi luat în calcul două ținte – fie automobilul politicianului, fie biroul acestuia. Atacul urma să fie efectuat de pe terenul adiacent unei grădinițe situată în spatele GBC, prin lansarea de grenade sau prin împușcături. Crima urma să aibă loc în perioada 7 - 10 aprilie, iar pentru comiterea omorului urmau să fie achitați 200.000 de euro. O parte din bani ar fi fost plătiți. Persoanele reținute riscă de la 15 până la 20 de ani de închisoare.

Vineri, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în urma cărora au depistat arme și obiecte de camuflaj care ar fi urmat să fie folosite pentru comiterea atentatului. Informațiile despre pregătirea omorului au fost furnizate de poliția de frontieră ucraineană încă în decembrie 2016.

Ieri, Ministerul de Interne de la Kiev a publicat un comunicat pe site-ul instituției prin care anunța că, împreună cu Ministerul de Interne de la Chişinău, a dejucat o tentativă de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. Urmare a operațiunii desfășurate, în Ucraina au fost reținuți nouă membri ai grupării criminale. Ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avacov, a precizat că operațiunea a demarat după ce au primit informații că se plănuia asasinarea la comandă a „celui mai mare oligarh al Moldovei”. Atât oamenii legii din Republica Moldova, cât și cei din Ucraina au menționat că acțiunile de urmărire penală continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

Anticoruptie.md
08/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii