Dețin averi nejustificate sau au relații cu lumea interlopă. Cine sunt judecătorii „cu nouă vieţi”

Anticoruptie.md
16/09/2015

Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă vor publica joi, 17 septembrie, o investigație despre magistrații care și-au păstrat fotoliile în pofida faptului că președinții Republicii Moldova i-au acuzat că au probleme de integritate, nu sunt obiectivi, dețin averi nejustificate sau au relații cu lumea interlopă și businessmeni care conduc afaceri dubioase. 

Jurnaliștii au obţinut şi au analizat actele pe care Preşedinţia le-a trimis din 2005 până în prezent Consiliului Superior al Magistraturii și au constatat că, în ultimii zece ani, șefii de stat au respins rând pe rând candidaturile a aproape 80 de judecători propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii pentru promovare, reconfirmare, numire în funcție sau transfer. Vladimir Voronin, Marian Lupu, Mihai Ghimpu şi Nicolae Timofti au atenţionat în actele trimise la CSM că cei respinşi nu-și au locul în sistemul judecătoresc deoarece discreditează Justiţia. De cele mai multe ori, constatările s-au bazat pe avizele Serviciului de Informaţii şi Securitate. În pofida argumentelor expuse de mai-marii ţării, CSM a lăsat în funcţie sau chiar a promovat circa 55 de judecători. Între timp, unii au plecat onorabil din sistem cu tot cu păcate, iar cel puţin 30 continuă şi astăzi să împartă dreptate. 

Anticoruptie.md
16/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii