DIASPORA LIVE // Mobilizare excepțională la vot la alegerile parlamentare anticipate

Cornelia Cozonac
11/07/2021

Mobilizare execepțională a diasporei moldovenești la vot în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. La fel ca și la prezidențialele din noiembrie anul trecut, la mai multe secții de votare din străinătate, moldovenii au făcut cozi chiar de la deschiderea urnelor de vot. Unii votanți s-au pornit la vot de cu seară, întrucât aveau de parcurs de la 500 al 1000 de kilomentri. Oamenii merg cu tot cu familii să-și dea votul, în speranța că și în Republica Moldova lucrurile se vor schimba în bine. 

19.45: La Nurnberg, Germania, la fel ca și la alte secții de votare din străinătate, moldovenii continuă să vină în număr mare din diferite localități ale Germaniei, ne spune Parascovia Diaconu. „Și procesul de vot decurge bine, se trece relativ repede, dar e flux continuu de persoane. Sașa este amenajată în stil tradițiaonl național, foarte frumos. M-am simțit foarte mândră că am mers să-mi exercit dreptul la vot”, a precizat Parascovia”.  

  

19.30: Dumitru Arnăutu muncește în Norvegia. El spune că astazi a parcurs 550 de kilometru ca să voteze. „Am mers să votez pentru că este important votul meu. Un vot înseamă mult și dacă totți vom ieți să votăm, n-o sa ne fure nimeni voturile.    

19.00: Prezența la urnele de vot în Republica Moldova a depășit pragul de peste 42%. Numărul alegătorilor din interiorul țării care și-au exercitat dreptul de vot este de 1.092.998 sau 38,61% din total, iar al celor din diaspora a depășit 170.660 de persoane.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că în cel puțin opt secții de votare de peste hotarele Republicii Moldova ar putea fi epuizate buletinele de vot, în cazul în care prezența la urne se va menține la fel ca până la această oră. În comparație cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, au fost deschise 11 secții suplimentare, inclusiv în localități unde au fost epuizate buletinele de vot în turul doi.

17.50: Italia: mobilizare extraordinară a moldovenilor. La Vicenza continuă să vină moldovenii la vor, unii vin de la câteva sute de kilometri, cu familile, pentru că vor ca la conducerea instituțiilor din Moldova să vină profesioniști, care să lucreze în interesul cetățenilor. Mulți vor să revină la baștină, să-și deschidă afaceri, dar încă nu au încredere că staul le va proteja afacerile, le va ajuta să se dezvolte. 

  

17.45: În cele 150 de secții de votare deschise în 36 de state, au fost înregistrate, până la 17:45, peste 160.000 de voturi. Cea mai înaltă prezență la vot în diaspora a fost constatată la scrutinul prezidențial din 2020, turul doi, 262.000 de voturi. În comparație cu alegerile prezidențiale din anul trecut, au fost deschise 11 secții suplimentare, inclusiv în localități unde au fost epuizate buletinele de vot în turul doi. Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă 150 de secții de votare pentru diaspora. Instituția responsabilă de realizarea politicii electorale a adoptat această hotărâre după deciziile Curții de Apel Chișinău și a Curții Supreme de Justiție care prevăd deschiderea, cel puțin, a 190 de secții de votare în străinătate.

17.00: Barcelona, Spania. Nina Vorobiov ne spune că deși sunt mulți moldoveni să voteze, procesul decurge bine, sunt multe mese în incinta secției de votare. Ea a venit de la 100 km, cu trenul, să voteze, pentru că vrea ca în Moldova să se schimbe lucrurile, să fie ordine, legea să stea în capul mesei, sa fie respectată, iar „corupții, hoții și bandiții să stea la pușcărie și să răspundă pentru faptele lor”. 

Nina Vorobiov este medic de profesie, dar a fost nevoită să plece cu 15 ani în urma din Moldova, după ce afacerea sa, una din primele clinici private în sănătate din Chișinău i-a fost preluată printr-o schemă criminală de persoane din Primăria Chișinău. 

„Am votatat pentru schimbare, pentru că vreau să mă pot întoarce în Moldova și să mă bucur că lucrurile merg bine, că economia se dezvoltă, că tinerii pot investi și devolta afaceri și nimeni nu le fură. Moldova merită o altă soartă. La fiecare alegeri votez ca să se schimbe lucrurile, dar mai apoi ne trezim că la putre ajung cei corupți care au mai frurat și vor să fure. Trebuie să ne mobilizăm să aducem la putere oameni care sunt deciși și capabili să lucreze pentru popor, să facă legi și politici pentru cetățeni și nu în interesul unor grupări criminale”, spune Nina Vorobiov.   

    16.30: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a dat publicității o listă în care deja peste 1.300 de buletine de vot au fost epuizate. Secțiile de votare din lista MAEIE dispun de 5.000 de buletine de voturi. 

16:00 În cele 150 de secții de votare deschise în 36 de state, au fost înregistrate, până la 18:00, 165.000 de voturi. Cea mai înaltă prezență la vot în diaspora a fost constatată la scrutinul prezidențial din 2020, turul doi, 262.000 de voturi.

Frankfurt pe Main, 1.818 de voturi, ora 14:00

14:53 Cum se votează în diaspora, ora 14:00, rezultatele pe secții. Lista secțiilor de votare în care au fost epuizate peste 1.300 de buletine de vot până la ora 14:00. Fiecare secție de votare dispune de un 5.000 de buletine.

Paris – 2.221; Bologna – 2.219; Paris – 2.070; Berlin – 2.036; Londra – 1.974; Verona – 1.966;  Parma – 1.954; Padova – 1.894; Frankfurt pe Main – 1.818; Treviso – 1.751; Padova – 1.726;  Brescia – 1.710; Frankfurt pe Main – 1.693; Milano – 1.667; Mestre – 1.650; Northampton – 1.596; București – 1.563; Roma – 1.523; Vicenza – 1.520; Roma – 1.490; Londra – 1.485;  Milano – 1.473; Paris – 1.397.

13:50 Virgiliu Cozonac din Londra: „Oamenii stau la rând și câte 2-3 ore ca sa voteze, iar rândul crește în continuare”. 

12.20 Anatolie Furtună din Londra ne transmite că „până la ora 10.00 de Londra, la secțiile de votare în Estul Londrei/RAINHAM 1/2/3 ,adica 3 sectii de votare au votat în jur de 550-570 de persoane. La fel e și la secția Londra/CHIGWEL1/2. Acum se intră liber, nu este rând. Au fost deschise mai multe secții  în Londra și acum este mai uțor de votat”. 

12.00: Italia, Brescia. Ludmila Panciuc ne spune și aici moldovenii s-au mobilizat la fel de bine, ca la prezidențiale. De data aceasta și lucrul secției de votare merge mai bine, decât la alegerile precedente.  „Astăzi se merge mai repede. Jumăte de oră am stat în rind. Comisia e organizată bine”, a precizat Ludmila Panciuc,   

11.00: Valentin Cozer transmite din Italia, Vicenza: 

 10.45: Jurnalistul Vitalie Cojocaru, originar din Republica Moldova, transmite într-un live pe Facebook despre cum se votează la București: 

 

9.15: Hannover ș Bremen, Germania. Pentru prima dată aici este deschisă secție de votare: 

9.00: La Veneția, sute de moldoveni erau deja la secția de votare la ora 5.30,  înainte să se deschidă. Silvia Zaharia a spus pentru Anticoruptie.md oră molvovenii de acolo s-au mobilizat foarte bine și în continuare mai mulți moldoveni așteaptă să voteze.  

 

08.53 Şi moldovenii din Paris, Franţa, aşteaptă să-şi exprime dreptul la vot. 

Mihai Bogonovschi ne spune că a votat la ora 7 dimineața la o secție în arondismentul 19 al Parisului. Era coadă mare mare de 50 de metri, dar se merge repede. Totul e bine organizat, a spus Mihai Bogonovschi. 

08.41 Alegătorii moldoveni la secţia de votare din Padova.

Sursa: Nicolae Marcinschi

08.30: Și la Modena, Italia, cozile sunt la fel de lungui. Svetlana Mereacre ne spune că înainte să se deschidă secția de votare era deja un rând mare de aproape o mie de oameni. Unii au venit să prindă rând de la ora 1 noaptea. Ea este descăliță la biserica din oraș și a mers să voteze la deschiderea secției de votare ca să reușească să meargă la biserică. „Unii se grabeau să mearga la lucru, soferii de microbuse aveau curse. m-am bucurat să vâd că moldovenilor le pasă de ce se întâmplă în Moldova și vor să se producăî schimbarea și la noi în țară”, ne-a spus dimineată Svetlana Mereacre.    

08.23 Cozi interminabile şi la secţia de votare din Veneţia.

Sursa: Ion Plop

08.16. Secţie de votare în Frankfurt.la secția de votare din Frankfurt, Circa 2.000 de persoane așteaptă în rând pentru a-și exercita dreptul la vot.

07.00: În Kassel, Germania, moldovenii au făcut coadă să voteze de la ora 1 nopatea. Oamenii au venit de la sute de kilomentri. Sectia de votare s-a deschis înainte de ora prevăzută. Iana Gore ne-a spus că unchiul ei a votat la ora 5 dimineața.   

  

Cornelia Cozonac
11/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii