Diplomație pe linie de partid: vicepreședinta PD, Cristina Balan, promovată în funcția de Ambasador al RM în SUA

Anticoruptie.md
08/05/2018
PDM

Vicepreședinta Partidului Democrat, Cristina Balan, responsabilă de relațiile externe în cadrul formațiunii, este promovată în funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.  Anunțul a fost făcut marți, nu de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, ci de către liderul PD, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, candidatura Cristinei Balan a fost acceptată de către autoritățile SUA pentru a ocupa acest post și este susținută de Comisia de politică externă și integrare europeană a Parlamentului. 

Candidatura Ambasadorului desemnat urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova. Ulterior, aceasta va fi numită în funcție prin decretul președintelui țării.  

Cristina Balan nu are pregătire și nici experiență diplomatică. Ea este economist de profesie și a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Biografia acesteia a fost publicată pe site-ul PDM. ”Activitatea Cristinei în cadrul PDM s-a concentrat pe stabilirea şi dezvoltarea parteneriatelor PDM cu organizaţii externe, precum şi pe comunicarea cu reprezentanţii corpului diplomatic şi ai organizaţiilor internaţionale prezente în Republica Moldova. Cristina reprezintă PDM în cadrul evenimentelor externe şi în cadrul întrevederilor cu oficiali din Uniunea Europeană şi din Statele Unite ale Americii. Este, de asemenea, un membru activ al Internaţionalei Socialiste, făcând parte din Comitetul pentru Buget şi Finanţe. În anul 2017, ea a obţinut premiul “Femeia Anului în Politică”, se arată în descrierea publicată pe site-ul formațiunii. 

”Cristina Balan este, de asemenea, Preşedintele Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă, ce se constituie ca platformă pentru experţi şi lideri de opinie din Republica Moldova în relaţia cu organizaţii externe de profil, inclusiv grupuri de reflecţie şi fundaţii progresiste”, precizează sursa citată.  

Cristina Balan a lucrat în ultimii 20 de ani în companii şi organizaţii internaţionale de top, dintre care 15 ani în poziţii de conducere. Anterior, aceasta a fost director executiv la compania „Prime Management”, „Voxtel”, „Ascom”, „PricewaterhouseCoopers” și USAID.

Funcția de  Ambasador al R. Moldova în SUA a devenit vacantă în noiembrie 2017, după ce Guvernul l-a rechemat, fără să ofere explicații, pe Ambasadorul Aurel Ciocoi, numit în această funcție în luna mai a aceluiași an. Recent,  Aurel Ciocoi a devenit consilierul președintelui Igor Dodon pe probleme de politică externă. 

 

 

 

 

Anticoruptie.md
08/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii