Direcțiile generale municipale, cu multiple riscuri de corupție

Anticoruptie.md
10/02/2025
Primaria Chișinău

Activitatea Direcțiilor Generale (DG) ale Consiliului Municipal Chișinău este marcată de o serie de riscuri tipice și specifice corupției atât în organizarea, cât și în desfășurarea proceselor de lucru ale acestora. Concluzia aparține Centrului Național Anticorupție (CNA), care a evaluat integritatea instituțională a DG municipale, în condițiile Legii privind evaluarea integrității instituționale. Experți constată că situația descrisă în raportul CNA indică cel puțin asupra unei administrări defectuoase în cadrul direcțiilor municipale.

Potrivit CNA, în urma evaluării DG a Consiliului municipal Chișinău s-a stabilit că activitatea acestora poate fi afectată de următoarele riscuri: riscul coruperii active/pasive; riscul abuzului de serviciu/excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu; riscul promovării ilicite a unor interese private/de grup sau favorizării unor agenți economici; riscul admiterii unor conflicte de interese; riscul influențelor necorespunzătoare; riscul trucării de licitații; riscul cooperărilor ascunse/secrete în procedurile de achiziții publice, riscul divizării premeditate a procedurilor de achiziții publice; riscul gestionării netransparente și iresponsabile a patrimoniului public; riscul delapidării fondurilor și/sau a patrimoniului etc.

CNA menționează că riscurile identificate „sunt generate de factori de risc interni, externi, operaționali și individuali care pot admite, încuraja și provoca apariția manifestărilor de corupție la organizarea și desfășurarea proceselor de lucru din cadrul Direcțiilor Generale ale CMC”.

Totodată, autoritatea a identificat o serie de riscuri care pot prejudicia desfășurarea procedurilor de achiziții publice în cadrul DG. Astfel, direcțiile implementează deficitar măsurile anticorupție, au lacune în identificarea, cumularea şi prioritizarea necesităților, precum și în selectarea procedurilor de achiziții publice, iar planificarea procedurilor de achiziții publice este defectuoasă și ambiguă. La fel, CNA a identificat potențiale favorizări ale unor agenți economici, gestionați „din umbră” de către unii angajați cu funcție de demnitate publică din APL, riscuri de obținere a unor remunerații necuvenite/ilicite în cadrul procedurilor de achiziții directe, precum și mimarea procedurilor concurențiale prin încheierea contractelor directe cu agenți economici diferiți, dar având un singur fondator.

La fel, în cadrul DG au fost stabilite premise de divizare premeditată a procedurilor de achiziții publice, de admitere și tolerare a practicilor de cooperare secretă între autoritățile contractante și operatorii economici în procedurile de achiziții publice, precum și de achiziționare dublă a unor servicii/lucrări sau de contractare a acestora în lipsa unor servicii transparente.

CNA a transmis Consiliului municipal Chișinău și DG ale acestuia o serie de recomandări pentru a consolida integritatea instituțională ale direcțiilor. Astfel, Consiliul urmează să instituie un mecanism de monitorizare și control a proceselor de achiziție în cadrul direcțiilor subordonate. Totodată, DG au primit o listă de recomandări pentru asigurarea respectării normelor și politicilor începând cu angajarea, promovarea agenților publici și organizarea activității acestora și continuând cu asigurarea conformității procedurilor de achiziții publice la etapa planificării, organizării și desfășurării acestora.

„Dacă te uiți la cifre, ai impresia că e doar o administrare defectuoasă. Dacă te uiți mai atent, vezi o alternativă foarte creativă la gestionarea banului public”, constată expertul în politici publice al WatchDog, Andrei Curăraru în urma analizei raportului CNA.

„509.080 lei pentru un soft care nu funcționează – alternativa digitalizării”, „398.500 lei pierduți prin tranzacții imobiliare „strategice” – alternativa evaluării”, „15,2 milioane lei prin licitații „perfect legale” – alternativa competiției”, comentează expertul cifrele din raportul CNA. „Raportul CNA ridică întrebări esențiale despre unde merg banii publici, cine beneficiază și cât de „transparentă” este administrația locală. Pe hârtie, totul este perfect legal. În practică, pare mai degrabă o alternativă la buna guvernare”, conchide Curăraru.

La sfârșitul lunii ianuarie, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău a solicitat convocarea ședinței extraordinare a Consiliului, una din chestiunile urgente ce urmai a fi discutate fiind aprobarea bugetului pentru anul 2025. Consilierii l-au acuzat pe primarul capitalei, Ion Ceban, că ar tergiversa intenționat aprobarea bugetului, pentru a putea cheltui banii „pe interesele sale și ale colegilor săi de coaliție”. 

Anticoruptie.md
10/02/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii