Directoarea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Tamara Andrușca, demisă de Guvernul Sandu

Mariana Colun
10/06/2019
Tamara Andrușca. Foto: ccrm.md

În cadrul primei ședințe a Guverului condus de Maia Sandu, luni, 10 iunie, a fost demisă Tamara Andrușca, directoarea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, cunoscută pentru apropierea de Partidul Democrat.

Propunerea pentru demiterea șefei CNAM a fost făcută de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ala Nemirenco. „Pentru a identifica resurse financiare, pentru a motiva medicii să rămână acasă, pentru a avea echipamente bune, este normal să avem nevoie de o utilizare eficientă a banului public, care este plătit în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală de fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova. În baza faptului că în CNAM există o utilizare a banului public plătit de contribuabili netransparentă, ineficientă, vin cu propunerea de a o elibera pe Tamara Andrușca. Asupra semnării contractelor planează mai multe semne de întrebare, de departe se vede că banii sunt gestionați ineficient. Conform cadrului legal, rog ca interimatul să fie asigurat de adjuncți”, a declarat Ala Nemirenco. 

Fostă vicepreședintă a Curții de Conturi, Tamara Andrușca, apropiată de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, despre care portalul Anticoruptie.md a scris că a beneficiat în 2017 de o donație generoasă de la fundația Edelweiss, patronată de acesta, a fost numită șefă a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) la 12 decembrie 2018.

Tamara Andrușca, membră a Curții de Conturi din 2013, a deținut în ultimii doi ani și funcția de vicepreședintă a Curții de Conturi. Ea și-a prezentat demisia la 30 noiembrie curent, cererea sa fiind aprobată de Parlament. Andrușca a beneficiat în 2017 de o donație în mărime de 80.000 de lei de la fundația Edelweiss, patronată de Vladimir Plahotniuc. Funcționara a declarat că suma de bani primită a fost utilizată în scopuri de tratament. 

Anterior, Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat legătura Tamarei Andruşca cu lumea politică într-o anchetă jurnalistică. Tamara Andruşca a obținut în 2017 venituri de peste jumătate de milion de lei, 18.500 de euro, 5.100 de dolari și 3.300 de RON din salariu, pensii, indemnizații, locațiunea imobilelor și donații. În declarația sa de avere vicepreședinta Curții de Conturi a trecut salariul de 192.000 de lei.

Alte peste 174.000 de lei au venit în bugetul familiei funcționarei ca dividende de la compania Dalex-Vit SRL, fondată de Victor Andrușca, soțul vicepreședintei CCRM, care raporta, în 2012, din intermedierea vânzărilor carburanţilor, mineralelor, metalelor şi chimicalelor pentru industrie – 1,19 milioane de lei. Soțul Tamarei Andrușca a mai încasat 40.000 de lei și 3.300 de RON din pensie din Moldova și din România, iar vicepreședinta CCRM a beneficiat de un bonus în formă de poliță de asigurare medicală de la Donaris Vienna Insurance Group, în valoare de 500 de euro.

Alte 7.000 de lei, 18.000 de euro și 5.100 de dolari au ajuns în bugetul familiei Andrușca din locațiunea automobilului și a imobilelor pe care le dețin în Capitală. Demnitara a indica în declarația de avere că a beneficiat și de donații generoase pentru acoperirea cheltuielilor de operație - 20.000 de lei au venit de la Victoriabank, iar aproape 80.000 de lei - de la Fundația lui Vlad Plahotniuc, Edelweiss.

Tamara Andrușca a fost numită membră a Curţii de Conturi în iulie 2013, iar în 2017 a fost promovată pentru un al doilea mandat, fiind singura din vechea garnitură, care și-a păstrat funcția. În iulie 2017, ea a fost numită vicepreședintă a instituției.

Absolventă a Universităţii de Stat şi doctor în economie, ea a ocupat funcţii importante în mai multe companii cu capital de stat, inclusiv contabilă-şefă adjunctă la Fabrica Bucuria (1994-1997) sau directoare pe probleme economice la Combinatul Tutun-CTC (1998–2000). La începutul anilor 2000, aceasta a lucrat în calitate de contabil-şef la filiala din Kazahstan a companiei petroliere Ascom Group, ce aparţine miliardarului Anatol Stati.

Totodată, Tamara Andruşca a ocupat poziţii importante în companii apropiate omului de afaceri Vlad Plahotniuc. În 2001 ea ajunge director economic al Petrom Moldova, unde a lucrat timp de zece ani. în aceeaşi perioadă când Plahotniuc a fost director comercial al companiei, după care director general. În 2011-2013 a fost director financiar al Prime Management SRL, fondată de Vladimir Plahotniuc şi Andrian Candu, finul acestuia și actualul şef al Parlamentului.

Presa a scris că Tamara Andruşca a activat în calitate de membră a Consiliului de Administraţie al Victoriabank în perioada în care prim-vicepreşedintele instituţiei era Vladimir Plahotniuc (2005). Ulterior, în 2012, aceasta a fost şi vicepreşedintă a Consiliului de Administraţie al Victoriabank. Tamara Andrușca, care este și soacra lui Dan Mitriuc, directorul companiei Moldtelecom, ales la începutul lui 2016 în cadrul unui concurs, care a ridicat mai semne de întrebare. 

Funcționara este născută în 1966 în satul Pituşca, localitatea de baştină a lui Vladimir Plahotniuc. Andrușca locuiește, împreună cu soțul său, Victor Andrușca, într-un imobil impresionant din strada Ștefan Neaga din Chișinău, pe care cei doi l-au procurat la începutul anilor 2000. Investigația jurnalistică arată că imobilul funcționarei, care seamănă cu o fortăreaţă, este pus gaj la Victoriabank în contul unor credite. 

Mariana Colun
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii