Directorul Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor, demis de Parlament. Reacția funcționarului

Anticoruptie.md
05/07/2019
Foto: privesc.eu

Directorul Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor, Anatolie Zagorodnîi, a fost demis cu votul majorității deputaților prezenți la ședința de vineri a Parlamentului.

Acum câteva zile, propunerea de demisie a funcționarului a venit din partea deputatului Dumitru Alaiba, care a fost susținută de Comisia Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului. „Motive de a-l demite pe domnul Zagorodnîi sunt multe. Conflicte de interese, dosarul depus incomplet, afiliere politică de facto, lipsa transparenței procesului, concursul pur formal. Dar principalul argument - Partidul Democrat l-a numit cu încălcare clară a criteriilor legale. Anatol Zagorodnîi nu are experienţă de cel puţin trei ani în domeniul achiziţiilor publice, condiție clar stipulată în Hotărârea 271 din 15.12.2016 cu privire la instituirea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor. ANSC este o instituție foarte importantă pentru credibilitatea procesului de achiziții publice. Mai e una din acțiunile pe care ni le-am asumat în cadrul Memorandumului cu UE privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro”, a declarat deputatul Dumitru Alaiba. 

Anatolie Zagoropdnîi a comentat pe o rețea de socializare demiterea sa. „Alaiba! Jos labele murdare de pe ANSC”, a scris acesta pe Facebook. Zagorodnîi l-a acuzat pe Dumitru Alaiba că în 2013, împreună cu alți membri ai PLDM ar fi repartizat fonduri europene pe criterii politice și spune că demiterea sa ar fi de fapt o răfuială politică. 

„Vă sfătui să studiați mai profund legislatia RM. Vă amintesc, că în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului, doar Comisia juridică, numiri şi imunităţi este responsabilă de a raporta în faţa Parlamentului dacă un candidat la o funcţie publică corespunde cerinţelor legale. Raportul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a fost pozitiv, nu a fost anulat şi nici revizuit. De ce foștii colegi ai Dumneavoastră de la PLDM au tăcut? De ce nu a fost atacată la Curtea Constituțională decizia pe care a luat-o Parlamentul cu votul a 54 de deputați?”, a mai scris Anatolie Zagorodnîi.
 

Anatolie Zagorodnîi a fost deputat în Parlamentul R.Moldova pe lista Partidului Comuniștilor, dar a trecut ulterior la fracțiunea Partidului Democrat și a devenit membru al formațiunii. El a fost numit în această funcție înaintea alegerilor parlamentare din februarie curent. El a fost vizat în mai multe anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice.  

Anticoruptie.md
05/07/2019

Comentarii