Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, a fost eliberat din funcție

Anticoruptie.md
20/06/2019
Foto: ansa.gov.md

Ion Sula, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a fost eliberat din funcție joi de Guvernul Sandu, pentru că ar fi comis ilegalități. Funcționarul a fost ministru promovat de PLDM în două guverne, iar ulterior a trecut la Partidul Democrat, din partea căruia a candidat în circumscripția 37, Răzeni. Nu a reușit însă să acceadă în Legislativ. Ion Sula a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, în care arătam contrastul între veniturile declarate ale familiei sale și luxul afișat pe rețelele de socializare.

„Ion sula a fost demis pentru că a comis ilegalități. O să vă prezentăm toate informațiile”, a comentat premierul Maia Sandu eliberarea din funcție a directorului ANSA.

Ion Sula a fost directorul ANSA din decembrie 2018, însă a mai deținut această funcţie şi între 2014 și 2015. Anterior a fost ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Guvernele Gaburici și Streleț. Pe atunci era membru al Partidului Liberal Democrat. A aderat la PDM la finele anului 2018. 

Între 2013 și 2014 a fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din partea Partidului Liberal-Democrat. Anterior, între 2009 și 2013, el a mai activat în cadrul Ministerului Agriculturii, în Direcția generală de dezvoltare a politicilor sectoriale și siguranța alimentelor și Direcția de politici de piață a produselor de origine vegetală.

În perioada cât a fost viceministru, Ion Sula a deținut concomitent și funcții de membru în trei consilii de administrație, la SA Cricova-Vin, SA Aroma și la Î.S. Staţiunea Didactică Experimentală Chetrosu. Deși s-a pus problema că ar fi incompatibilitate de funcție și conflict de interese remunerea din mai multe surse, Comisia Națională de Integritate nu a examinat acest caz. Totuși, Ion Sula a avut o remunere mult mai mică decât alți viceminiștri care au deținut funcții similare în întreprinderi de stat. 

Mai mulți experți, dar și oameni de afaceri, au apreciat numire lui Ion Sula în funcție de șef drept una politică, cu scop de a obține dividende politice în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Ei spun că PDM avea nevoie de o persoană cu imagine bună pentru Circumscripția nr.37, de aceea l-a sacrificat pe Gheorghe Gaberi, un profesionist în acest domeniu, în favoarea lui Ion Sula.     

În declaraţia de avere pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în calitate de candidat electoral, Ion Sula a declarat zero venituri pentru sine şi un salariu de doar 56.142 lei pentru soţia sa, care este angajată în Gospodăria Ţărănească Ion Sula înregistrată în satul Costești, Ialoveni, localitatea de baștină a funcționarului. Pe rețeaua de profesionalizare Linkedin soția lui se prezintă drept contabilă la compania S&S Com SRL, dar oficial nu este declarat niciun venit în familia Sula de la această companie. El mai declară pentru perioada vizată un venit de 100 mii de lei din vânzarea unui imobil. În declarația de avere depusă la CEC, desprindem că familia Sula are o casă de locuit şi alte zece bunuri imobile, inclusiv nefinisate, fără a fi specificat despre ce bunuri este vorba. Sula a mai indicat în document un BMW produs în 2009, pe care îl deţine din 2014 şi a cărui valoare nu o declară. Chiar dacă nu prezintă venituri de la un loc de muncă sau afaceri pentru ultimii doi ani, familia candidatului trăiește pe picior larg. Asta se vede din postările soției sale pe rețelele sociale. Ea afișează participări la petreceri glamuroase și călătorii peste hotare. Mai mult, tot de pe rețelele sociale aflăm că unul din copiii familiei Sula învață la una dintre cele mai scumpe școli private din Chișinău, la care taxa pentru un an de studiu este de cel puțin 4 mii de euro.     

Familia sa are afaceri în domeniul pe care Ion Sula îl profesează, având în proprietate mai multe terenuri, acolo unde cultivă legume, creşte răsad de legume şi fructe în sere. Gospodăria Țărănească, la fondarea căreia a participat Ion Sula și care acum e condusă de tatăl său, a beneficiat în anii cât Ion Sula activa în domeniul agriculturii, de subvenții substanțiale de  la stat, inclusiv asistență din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli. În ultimii ani, conform rapoartelor Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, Gospodăria a primit repetat subvenţii de la stat (200 de mii de lei în 2011), ultima dată, în 2014, aproape 35 mii de lei.

Anticoruptie.md
20/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii