Directorul Metalferos, numit în perioada Guvernului Chicu, pleacă din funcție

Ilie Gulca
13/10/2021

Directorul general al SA Metalferos Igor Cujba (foto) și-a anunțat miercuri demisia fără să precizeze cauzele plecării sale din funcție. Igor Cujba a fost instalat la cârma acestei întreprinderi de stat în perioada Guvernului Ion Chicu.

Igor Cujba susține că a avut un mandat dificil din cauza că întreprinderea s-a confruntat cu câțiva factori „absolut noi”, care i-au influențat activitatea. Din cauza demonopolizării și liberalizării pieței de exporturi a deșeurilor de metale feroase și neferoase din R. Moldova, întreprinderea a trebuit să își schimbe modalitățile de abordare a relațiilor comerciale cu toți partenerii, atât pe segmentul achizițiilor, cât și pe cel al vânzărilor.

În pofida acestor condiții, semnalează Igor Cujba, întreprinderea a reușit în primăvara anului 2021 să înregistreze o creștere a veniturilor cu 910%, raportându-ne la planul de afaceri. 

„Actualmente, SA Metalferos este în profit net de 53.939.290 de lei, cu un stoc de 10.000 de tone de metale feroase aflate pe teritoriul întreprinderii”, se menționează pe site-ul întreprinderii.

Fost comisar de poliție din Nisporeni, Igor Cujba a fost numit în funcția de director general al SA Metalferos în decembrie 2019. El a fost selectat în cadrul unui concurs, acumulând cel mai mare punctaj.

După instalarea sa în funcție, președintele Igor Dodon a solicitat Guvernului să includă întreprinderea de stat Metalferos în lista de privatizări.

„Consider că statul nu trebuie să se implice pe această piață. Anterior, prin deținerea Metalferos statul deținea monopolul. De aceea, eu i-am propus domnului prim-ministru să examineze posibilitatea ca statul să nu se mai implice. Las să scoată la privatizare Metalferos, să nu fie învinuit cineva”, argumentase fostul șef al statului.

Până atunci, 2012– 2019, Igor Cujba a deținut diferite funcții în cadrul companiei Mechel Group din România.

În perioada 1997–2012, el a deținut mai multe funcții în cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul Mechel Group, a lucrat și fostul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

În document se mai arată că în perioada respectivă, această diferență ar fi constituit peste 2 miliarde de lei, suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane de lei.

În august 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că, în 2012–2019, Vladimir Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor sale nerezidente, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

„În baza unor contracte fictive semnate între Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus și apoi vândute beneficiarului final cu 27% mai mult. Doar în 2015–2017, una dintre companiile nerezidente controlată de Plahotniuc ar fi primit de la o companie din străinătate circa 35 de milioane de dolari, din care 27 de milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos. Diferența a fost repartizată firmelor controlate de Plahotniuc prin interpuși”, a spus Stoianoglo.

Ilie Gulca
13/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii