Directorul Moldexpo, proprietar de ceasuri cu valoarea de circa 1.500.000 de lei

Anticoruptie.md
29/08/2017
facebook.com/Arcade Andronic

Directorul CIE Moldexpo, Arcadie Andronic, deține în proprietate mai multe ceasuri scumpe, a căror valoare ajunge până la 60.000 de euro și 11.000 de dolari. Administratorul centrului expozițional a indicat toate aceste proprietăți în ultima sa declarație de avere.

Potrivit documentului, cel mai scump ceas deținut de Andronic este Chopard nr. 234 (ediție limitată), pe care și l-ar fi cumpărat în 2008 cu 28.000 de euro. Din 2007 și până în 2010, șeful Moldexpo și-a îmbogățit în fiecare an colecția de ceasuri, toate fiind cumpărate.

 

 

Andronic a fost ales director al centrului expozițional în primăvara anului 2011 și se numără printre managerii de întreprinderi de stat cu cel mai mare salariu. În 2016, el a câștigat câte 37.000 de lei pe lună. El deține în proprietate mai multe terenuri pentru construcții, cinci apartamente, o casă de locuit de 391 de metri pătrați și un oficiu de 114 metri pătrați. De asemenea, managerul Moldexpo are în proprietate două automobile, procurate noi-nouțe în 2009 și 2010 – un Lexus 350 și un Mercedes C230 – cu peste un milion de lei.

Andronic indică în ultima sa declarație de avere și câteva tablouri de Ludmila Tonceva, estimate toate la câte 300 de dolari. Toate proprietățile au fost procurate până la angajarea la Moldexpo.

Anterior, acesta a activat în sectorul privat. El deține și în prezent acțiuni în mai multe companii, dintre care în prezent mai funcționează doar Poliproject Echibitions SRL, deținută de soții Andronic. Compania are drept  gen principal de activitate organizarea de expoziții, la fel ca și Moldexpo.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior despre Arcadie Andronic că ar fi un apropiat al lui Serghei Iaralov, considerat om de încredere al președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

În 2012, un an după ce a fost selectat director al Moldexpo, Andronic a semnat cinci contracte de locațiune prin care a transmis 1,17 hectare de teren de pe teritoriul centrului expozițional companiei Finpar Invest SRL, pe un termen de 25 de ani. Pe acest teren au fost construite sediile posturilor de televiziune Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3, și a trei posturi de radio: Muz FM, Publika FM și Maestro FM, trecute în 2015 pe numele lui Vlad Plahotniuc. În 2015, Finpar Invest SRL a acționat în judecată Agenția Proprietății Publice și centrul Moldexpo, solicitând dreptul de a putea privatiza terenul de 1,17 ha pe care sunt situate sediile instituțiilor media. 

Anticoruptie.md
29/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii