Directorul Moldsilva, Cojocaru, s-a autodesemnat președinte al consiliilor de administrare a trei întreprinderi

Ilie Gulca
04/03/2021

Directorul Moldsilva, Dumitru Cojocaru (foto), s-a desemnat pe sine însuși, fără informarea instituțiilor superioare, președinte al consiliilor de administrare a trei întreprinderi și și-a mai plătit și indemnizații. Acum el riscă să rămână fără mandatul de director și fără dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. 

În cadrul unui control inițiat în baza unei sesizări, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că directorul Moldsilva, având interes material, a admis trei situații de conflict de interese în care a fost vizată inclusiv propria persoană.

ANI a constatat că Dumitru Cojocaru s-a autodesemnat, în februarie 2020, în calitate de președinte al consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul silviculturii, cu sediul la Edineț, Orhei și Strășeni. Mai mult, după asta, el a semnat un ordin prin care a dispus acordarea unor indemnizații lunare, în valoare de 3.000 de lei, fiecărui membru al acestor consilii, inclusiv propriei persoane.

În toată această perioadă, directorul Moldsilva a încasat circa 66.000 de lei, iar ulterior a emis un ultim document prin care a hotărât să își anuleze calitatea de președinte în cele trei consilii de administrare doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut din 6 februarie 2020.

De partea cealaltă, Cojocaru a spus că, până la învestirea sa în funcție, conducătorii precedenți erau desemnați în calitate de președinți în consiliile de administrație, fără să fie restricționați în acest sens.

Inspectorul de integritate a respins acest argument al directorului din cauza că „faptul presupusei nerespectări a cadrului legal ce reglementează regimul juridic al conflictelor de interese de către predecesorii săi nu trebuie să constituie un temei de perpetuare a comportamentului ilicit în activitatea acestuia”.

Conform legislației speciale a ANI, directorul Moldsilva trebuia să informeze organul ierarhic superior și să aștepte o soluție cu privire la conflictele de interese reale în care se afla.

Ilie Gulca
04/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii