Directorul Poștei Moldovei a demisionat. Trecutul și averea funcționarului

Anticoruptie.md
16/07/2019

Directorul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, a plecat din funcție vineri, 12 iulie. Demisia sa vine după ce prim-ministrа Maia Sandu i-a cerut să scrie cerere de eliberare pe motiv că instituția pe care a condus-o nu și-ar îndeplini obligațiunile contractuale în raport cu presa scrisă.

În declarația de avere pentru 2018, Serghei Nastas a trecut un salariu de aproape 397 de mii de lei, la care s-a mai adăugat salariul soției, în mărime de 18 mii de euro la firma Nastas.Ser.S.L. din oraşul Madrid. Acesta deţine 70% din acţiunile acestei firme. Presa a scris că anterior Nastas nu a declarat compania respectivă. Firma are sediul în oraşul Madrid, a fost fondată și administrată de Serghei Nastas. Venitul anual al companiei ar fi de 500 de mii de euro. Potrivit Registrului Comerţului din Spania, întreprinderea a fost constituită în anul 2007, iar principalul domeniu de activitate al ei este gestionarea şi administrarea proprietăţilor imobiliare (vânzare, cumpărare, proiectare, construcţie etc.).

Într-un răspuns parvenit de la Poșta Moldovei se confirmă că Serghei Nastas deţine o afacere în Spania, însă se spune că acest lucru nu este o descoperire, ci că funcţionarul ar fi declarat acest lucru anterior în cadrul unui interviu pentru portalul NewsMaker.md. 

Familia Nastas deține mai multe terenuri, un apartament, cote părți în două case de locuit, dar și alte trei bunuri imobile. Nastas are și două automobile: unul de model Renault Master, procurat în 2005, cu 22 de mii de euro, dar și un Porsche Cayenne, procurat în 2015, cu 80 de mii de euro.

În anul 2014, când a preluat conducerea întreprinderii, Nastas declara că pe conturile sale avea cca două milioane de lei şi peste 301 mii de euro. Tot în declarația din 2014, Nastas a indicat o casă de locuit cu valoarea cadastrală de peste 15 mii de lei, o construcţie cu suprafaţa de 200 de metri pătrați, trei apartamente ale căror valoare depășește 60 de mii de euro; o casă de locuit în Madrid de 480 de metri pătrați şi cu o valoare cadastrală de 480 de mii de euro. Serghei Nastas a mai declarat trei terenuri în extravilan şi trei destinate pentru construcţii. 

Centrul de Investigații Jurnalistice în repetate rânduri a scris despre schemele dubioase de la Poșta Moldovei, sub conducerea lui Nastas. Anterior, oficiile poștale din țară au afișat sau urmau să plaseze, la indicația lui Serghei Nastas, material publicitar pentru Fundația democratului Vlad Plahotniuc „Edelweiss”. Antioruptie.md a scris că în 2016 Serghei Nastas a expediat o scrisoare directorilor de filiale ale Poștei Moldovei prin care i-a informat că, prin intermediul Centrului de Prelucrare și Transportare Poștă, le va fi expediat materialul informativ-publicitar în format A3. „Publicitatea dată urmează a fi amplasată obligatoriu la loc vizibil în toate oficiile poștale”, se arată în scrisoarea ajunsă în posesia Anticoruptie.md. Astfel, în centrul de poștă urmau să fie amplasate două postere, iar în oficiile poștale, câte un poster. 

În 2016, o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice arăta implicarea Poştei Moldovei în contrabanda cu anabolizante. „În Republica Moldova funcționează cel puțin șapte fabrici de producere a anabolizantelor, dintre care patru sunt laboratoare clandestine. Producătorii legali de anabolizante ar avea în spate un fost senator român, un cunoscut businessman moldovean și un fost președinte al Federației de bodybuilding de la Chișinău. Multe dintre aceste anabolizante ajung peste hotare prin contrabandă, în plicuri poștale acceptate și expediate de ÎS Poșta Moldovei”, se arăta în investigaţie. Valoarea lunară a coletelor cu anabolizante transmise prin intermediul Poștei Moldovei ar fi variat între un milion și un milion și jumătate de dolari, iar potrivit mai multor surse, schema ar fi funcționat ani la rândul. Sergiu Cebotari, fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al ÎS Poșta Moldovei, care anterior a dezvăluit schema prin care Poșta Moldovei ar fi facilitat contrabanda cu anabolizante, a fost învinuit pe două capete de acuzare, escrocherie şi organizarea muncii forţate. Reținerea lui Cebotari a coincis cu ziua în care acesta urma să meargă în Legislativ pentru a fi audiat de comisia specială de anchetă, creată de Parlament pentru a investiga activitatea ÎS Poșta Moldovei. Ex-deputatul Grigore Cobzac afirma că Cebotari urma să fie un martor-cheie al anchetei. Acesta trebuia să ofere detalii despre circulația anabolizantelor prin colete trimise prin intermediul ÎS Poșta Moldovei.

Anticoruptie.md
16/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii