Directorul serviciului american de informații naționale numit de Trump, acuzat că a fost plătit de Vladimir Plahotniuc

Anticoruptie.md
22/02/2020

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit în iunie 2019 din Republica Moldova și are interdicție să primească viză de investitor în Statele Unite, dezvăluie Pro Publica. Potrivit sursei citate, Grenell nu a făcut public faptul că ar fi încasat bani din partea politicianului moldovean acuzat de corupție.

Pro Publica scrie că în 2016, Grenell a scris câteva articole în apărarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente și mărturii. Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucrează pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

FARA este legea pe baza căreia fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort și Rick Gates, au fost acuzați că au încălcat-o. Manafort se află în proces, Gates a pledat vinovat.

Pro Publica mai notează că nu este clar dacă articolele erau parte a contractului de consultanță dintre Grenell și Plahotniuc dar notează că munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA dacă a fost comandata sau de ea a beneficiat un politician străin.

Preşedintele Donald Trump l-a numit miercuri pe ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, un susţinător puternic al politicilor sale, în funcţia de director interimar al serviciului de informaţii naţionale.

Grenell este cunoscut ca unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Donld Trump. Ca ambasador în Germania, Grenell a provocat un adevărat scandal diplomatic în august anul trecut, când a criticat Berlinul pentru bugetul redus alocat apărării și a amenințat cu retragerea trupelpr americane și mutarea în Polonia.

Anticoruptie.md
22/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii