Directorul unei instituții publice și patru aleși locali riscă să rămâne fără mandate, după ce au încheiat contracte cu rudele sau au ocupat simultan mai multe funcții

Irina Odobescu
02/09/2020
europa.eu

Autoritatea Națională de Integritate a emis acte de constatare în privința unui conducător de organizație publică, a unui fost primar și trei consilieri locali. Inspectorii de integritate au constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor și de către fostul primar al satului Lalova din raionul Rezina. În același timp, trei consilieri locali riscă să rămână fără mandate după ce au încălcat regimul juridic al incompatibilităților. 

Directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, după ce și-a semnat, anul trecut, un contract de achiziționare a serviciilor generale de consultanță în management, fiind în calitate de prestator de servicii. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza organul ierarhic superior pentru a iniția procedura de încetare a raporturilor de muncă a directorului.

Și ex-primarului satul Lalova din raionul Rezina s-a aflat în conflict de interese acum doi ani, când, asigurând funcția de primar, ar fi semnat/încheiat un proces verbal fără număr al Comisiei de licitație și un contract de arendă a terenurilor cu o gospodărie țărănească a soției sale. Un alt contract de arendă a terenurilor a fost semnat/încheiat cu o altă gospodărie țărănească ce aparține nepoatei acestuia.

În același timp, trei consilieri locali au încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Alesul local din Consiliul comunal Pruteni din raionul Fălești a deținut simultan funcția de paznic în cadrul Primăriei comunei Pruteni. Un alt consilier local din Fundurii Vechi, raionul Glodeni, în perioada 2017-2019, a deținut mandatul de consilier simultan cu o altă funcție în cadrul Primăriei din Fundenii Vechi, ce viza activitatea de tineret și sport. Un ales local din Consiliul comunal Bobeica, raionul Hâncești, ar fi deținut concomitent cu mandatul de consilier și funcția de director al Institutului de educație timpurie din comună.

Dacă actele de constatare emise în privința celor patru aleși locali vor rămâne definitive, aceștia ar putea fi  decăzuți din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia publică ori de demnitate publică respectivă sau din data încetării de drept a mandatului său. Totodată, aleșii locali vizați ar putea fi incluși în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.

Irina Odobescu
02/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii