Discursuri tranşante la Adunarea generală a judecătorilor: „Idealul acestui CSM a fost să transforme magistraţii în orbi, muţi şi surzi”

Anticoruptie.md
20/10/2017
Viorica Puică şi Gheorghe Balan. Captură video: Privesc.eu. Colaj: CIJM

Viorica Puică şi Gheorghe Balan, magistraţi la sediul Botanica al Judecătoriei Chişinău, care s-au înscris singuri în cursa pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu au adunat suficiente voturi, au ţinut în faţa colegilor, înainte de votare, câte un discurs, subliniind mai multe probleme ale sistemului. 

„Consider că astăzi e timpul ca în CSM să vină membri care să fie curajoşi şi mai vocali. Consider că CSM ar trebui să se transforme într-un organ care să garanteze efectiv independenţa sistemului judiciar. După părerea mea, nu putem vorbi despre o independenţă a Justiţiei atunci când Consiliul stabileşte o practică de a concedia judecători în baza avizelor consultative ale SIS sau dă acordul de a intenta dosare penale pentru apreciere de probe şi interpretare a legii. Uneori mi se creează impresia că cineva intenţionat doreşte să introducă frică în judecători ca să ne poată manipula”, a declarat Viorica Puică.

„Pe perioada acestui mandat, mai mulţi judecători au avut percepţia că independenţa Justiţiei a fost mimată. Actualul CSM nu a înţeles sau nu a dorit să înţeleagă un lucru simplu: independenţa Justiţiei nu se apără punând căluşul în gura celor care tocmai cer aceasta. Se creează impresa că idealul acestui CSM a fost de a transforma judecătorii în orbi, muţi şi surzi. Este grav. În perioada mandatului vostru cu regularitate au fost răstigniţi unii colegi incomozi acestui sistem. Este tragic că se încearcă răstignirea întregului sistem judecătoresc. (...) Indiferent de rezulttaele concursului de astăzi voi încerca să iniţiez un protest împotriva acestor derapaje grave de la principiile democraţiei judiciare”, a spus şi Gheorghe Balan.

Un articol recent al Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că Viorica Puică a candidat la mai multe concursuri dorindu-şi o promovare la instanţele superioare, dar nu a fost susţinută de CSM. În cadrul unui concurs, de exemplu, judecătoarea a fost criticată de fostul procuror general Corneliu Gurin pentru declaraţiile făcute în cadrul unui interviu acordat Ziarului de Gardă. Atunci Puică a spus că Procuratura nu este independentă. Corneliu Gurin a venit cu o replică în plenul CSM: „Procuratura nu este independentă şi asta este tragedia societăţii noastre. Judecătoarea Puică este independentă şi asta nu e o tragedie.”

Gheorghe Balan a candidat pentru a cincea oară la funcția de membru al CSM, pe cont propriu. De asemenea, Balan a participat la protestele stradale din ianuarie 2016 împotriva desemnării lui Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. 

Ceilalţi candidaţi la funcţiile de membru CSM au evitat să critice starea de lucruri din sistemul judecătoresc. „Vă sigur că membrii CSM au dat dovadă de străduinţă şi vă asigur că pe viitor voi depune şi mai mult efort pentru a consolida sistemul judecătoresc, să fim ca cinci degete la o mână”, a spus, între altele, Victor Micu, actualul preşedinte al CSM. 

Vedeţi AICI rezultatele concursului. 

Anticoruptie.md
20/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii