Doc // Averea primarului suspendat Dorin Chirtoacă în 2016

Anticoruptie.md
11/10/2017
Foto: CIJM

Dorin Chirtoacă, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată care urmau să fie amenajate în Capitală, nu a făcut achiziții pe parcursul anului trecut. Totuși, în declarația de avere publicată recent nu figurează apartamentul de 72 de metri pătrați pe care edilul suspendat l-a achiziționat cu un an mai devreme

În 2016, Chirtoacă a avut un salariul anual de 136.186 de lei, adică peste 11.000 de lei pe lună. Edilul a mai trecut în declarație o casă pe care a moștenit-o în 2014. Locuința are o suprafață de 230 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de circa 780.000 de lei. Tot în 2014, Dorin Chirtoacă a mai moștenit trei garajuri, un beci, o anexă gospodărească, precum și un teren destinat pentru construcții de 0,3069 hectare și care valorează peste 500.000 de lei.

Primarul mai deține o cotă de o treime dintr-un teren intravilan de 0,09 hectare, moștenire din 2002. Oficial, el conduce un automobil de marcă Opel Astra, fabricat în 1993 și cumpărat în 2003, și un autoturism BMW 318, deținut în folosință din 2012.

Deși în 2015, primarul suspendat și-a cumpărat un apartament de 72 de metri pătrați pe str. Mircea cel Bătrân din Capitală, cu o valoare cadastrală de jumătate de milion de lei, imobilul nu figurează în ultima declarație de venit. Nu a fost indicat nici faptul că locuința ar fi fost vândută între timp. El preciza atunci că un alt apartament cu trei camere, din strada Testemițanu, care figurează în declarațiile din anii trecuți a fost scos în vânzare în anul 2015, dar a fost vândut în ianuarie 2016. Nici această tranzacție nu se regăsește în documentele de avere pentru anul trecut.

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Potrivit Serviciului de presă al CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. El a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Chişinău în luna iulie, iar în septembrie pe numele său a fost pornit un nou dosar penal în care este vizat proiectul „Prima casă”. 

Anticoruptie.md
11/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii