Doc // Câte milioane a costat sistemul electronic de vot instalat în Parlament

Anastasia Nani
04/06/2015
Deputaţii au oferit vot de încredere Guvernului ridicând mâinile. Foto: Serviciul de Presă al Parlamentului

Sistemul electronic de vot, instalat în clădirea renovată a Parlamentului acum un an, despre care Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în februarie 2015 că rămâne obiect de decor în cadrul şedinţelor plenare ale legislatorilor, a costat aproape 13 milioane de lei. Detaliile despre preț ne-au fost oferite de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor după ce acum câteva luni reprezentanții aceleiași instituții, responsabilă de instalarea şi buna funcţionare a tehnicii, precum şi şefii de la compania care a executat lucrările au refuzat să facă publice informaţiile privind costurile, invocând „secretul de stat”.

“Instalarea sistemului electronic de vot  a fost efectuată prin contractul de antrepriză încheiat cu antreprenorul general (Consfirmgrup SRL – n.r.) și a costat 12.742.548 de lei. Echipamentul instalat este funcțional. În prezent, în baza Regulamentului de utilizare a dispozitivelor electronice în cadrul ședințelor în plen ale Parlamentului, se instalează aplicația software pentru sistemul de vot electronic instalat în sediul renovat al Parlamentului”, se arată într-un răspuns semnat de Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, adresat Centrului de Investigații Jurnalistice.

Deputaţii s-au mutat în sediul renovat al Legislativului încă în 2014, fiindu-le instalat un sistem electronic performant de vot şi de înregistrare la şedinţe. După aproape o oră în care au încercat să înveţe să folosească noua tehnică, aleşii au renunţat la ea şi au continuat să voteze ridicând mâinile. Atunci deputaţii s-au acuzat, pe de o parte, de sabotarea sistemului, iar pe de alta – de faptul că echipamentul ar fi utilizat pentru fraudarea votului.

Tehnica a fost cumpărată și instalată de Media Security SRL, subantreprenorul Consfirmgrup. Victor Găină, directorul și singurul fondator al companiei, ne-a spus anterior că proiectul este clasificat drept secret de stat, pentru că ţine de IT şi sisteme de securitate. “Până la urmă, nu este vorba de un simplu sistem de încălzire. Noi am executat proiectul şi acum este perfect funcţional. Au fost efectuate foarte multe controale, aşa că totul este în regulă”, ne-a asigurat şeful companiei.

Lucrările de renovare a clădirii Parlamentului au costat până în prezent aproape 362 de milioane de lei, iar gradul de finalizare a construcțiilor constituie circa 80 la sută. “Pentru finalizarea lucrărilor și darea în exploatare a sediului Parlamentului la momentul actual sunt necesare alocații financiare în sumă de 180 de milioane de lei”, a menționat Anatolie Zolotcov în același răspuns.

Clădirea Legislativului și cea a Președinției au fost distruse în timpul protestelor din aprilie 2009.

Anastasia Nani
04/06/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii