Doc // Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public raportul Kroll 2

Anticoruptie.md
04/07/2019

Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public joi raportul Kroll 2, primit de la Procuratura Anticorupție. Raportul a fost oferit de înșiși reprezentanții companiei americane de investigații, care au venit în Moldova, la o invitație a prim-ministrei Maia Sandu. Documentul descrie cum a dispărut din sistemul bancar din R. Moldova cel puțin un miliard de dolari SUA, care a dus la devalizarea a trei bănci moldovenești. Raportul nu conține însă lista beneficiarilor fraudei bancare.

 

 

În februarie 2018, Banca Națională a Moldovei a publicat sinteza raportului Kroll 2. Documentul dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. În document apare doar numele lui Ilan Șor și a cel puțin 77 de companii din „Grupul Șor” care ar fi fost implicate în extragerea banilor din sistemul bancar. Printre altele, în raport este descrisă analiza expunerilor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, fraudate in perioada 2012-2014, legătura „grupului Șor” cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase, potrivit unui comunicat al BNM. În total, au fost sustrași, potrivit documentului, 2,6 miliarde de dolari. O parte din bani s-au întors în Moldova, în timp ce 600 de milioane de dolari au dispărut, se mai arată în sinteza raportului publicată de BNM. La scurt timp după publicarea sintezei raportului Kroll 2, avocații primarului de la Orhei au spus că au atacat compania Kroll la Curtea Supremă din Londra.

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancareÎn decurs de 60 de zile, comisia urmează să audieze părțile și persoanele implicate și să raporteze Parlamentului.

La data de 2 iulie, Alexandru Slusari a anunțat că membrii Comisiei au ajuns în posesia raportului Kroll 2, dar nu și a listei beneficiarilor, care s-ar afla la Procuratură.

Un studiu al Transparency International de la începutul lui 2018 relevă că raportul Kroll 2 nu oferă răspunsuri complexe şi univoce despre toate perioadele în care a avut loc furtul miliardului. Pentru a da răspuns la toate întrebările legate de principalul furt din sistemul bancar moldovenesc e nevoie de implicarea activă a organelor competente de investigaţii din Republica Moldova cu atragerea instituţiilor abilitate cu funcţii similare de peste hotare. Experții TI-Moldova remarcau că în ultimul timp poate fi observat caracterul regional al aplicării aceloraşi scheme/inginerii financiare în ţări vecine: Ucraina, Letonia, Rusia, unde apar nume cunoscute de instituţii bancare şi agenţi economici, destinaţii jurisdicţii off-shore, pe fundalul inacţiunii autorităţilor naţionale.

Anticoruptie.md
04/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii